Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Τρίμηνη αναβολή του Brexit ζήτησε ο πρόεδρος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν

Τρίμηνη αναβολή του Brexit ζήτησε ο πρόεδρος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν
photo Reuters

Ο πρόεδρος των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ζητήσει παράταση για το Brexit καθώς τελειώνει ο χρόνος για μια συμφωνία.

Ο κ. Κόρμπιν ζήτησε από τους βουλευτές των Εργατικών να στηρίξουν μια πρόταση για αναβολή τριών μηνών στο Brexit, στην περίπτωση που δεν καταφέρει να εγκριθεί συμφωνία στο κοινοβούλιο.

“Ό,τι και αν συμβεί στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν, πλέον έχει καταστεί αναπόφευκτο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρατείνει το Άρθρο 50, σε οποιοδήποτε σενάριο”, είπε ο ηγέτης των Εργατικών στην ομιλία του στο κοινοβούλιο. Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν σειρά προτάσεων για αλλαγές στη συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Στην τροπολογία που έχει καταθέσει η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, ζητά να μεταφερθεί ο έλεγχος του Brexit από την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο ώστε έτσι Βουλή των Κοινοτήτων θα μπορούσε να ψηφίσει ζητώντας παράταση για να μην προχωρήσει η έξοδος χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου.

“Το Εργατικό Κόμμα θα στηρίξει απόψε αυτήν την τροπολογία επειδή η αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφική για τη βιομηχανία και την οικονομία. Στηρίζοντας την τροπολογία, στηρίζουμε ένα μικρό παράθυρο τριών μηνών ώστε να υπάρξει χρόνος για επαναδιαπραγμάτευση για το Brexit“, είπε ο Κόρμπιν.

Από την άλλη η Τερέζα Μέι κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως θα υποστηρίξουν τα σχέδιά της για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit.

Μάλιστα υποστήριξε πως με ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο θα είναι δυσκολότερη η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα η κ.Μέι τόνισε πως “άν θέλετε να πείτε στις Βρυξέλλες τι θα αποδεχθεί αυτή η Βουλή, θα πρέπει να ψηφίσετε γι΄ αυτό. Αν θέλετε να φύγουμε με μια συμφωνία, πρέπει να ψηφίσετε γι΄ αυτήν. Αν θέλετε το Brexit, πρέπει να ψηφίσετε για το Brexit».

«Οι πιθανότητες επιτυχίας γίνονται πολύ μεγαλύτερες αν αυτή η Βουλή με στηρίξει. Ως εκ τούτου καλώ τη Βουλή να μου δώσει την εντολή που χρειάζομαι για να παραδώσω μια συμφωνία που αυτή η Βουλή μπορεί να υποστηρίξει. Κάντε το αυτό και μπορώ να εργαστώ ώστε να ξανανοίξει η συμφωνία αποχώρησης».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις