Κόσμος

Τρομακτικό το ποσοστό ναζιστών υπαλλήλων στα Υπουργεία της Μεταπολεμικής Γερμανίας

Σύμφωνα με έρευνα, η οποία θα παρουσιαστεί επισήμως σήμερα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Βόννης, της μεταπολεμικής δηλαδή πρωτεύουσας της τότε Δυτικής Γερμανίας, το 77% των ανώτερων διοικητικών υπαλλήλων είχαν υπάρξει μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (NSDAP).

Μετά το 1949 μάλιστα αυξήθηκαν, όπως αναφέρεται σε προδημοσίευση αποσπασμάτων της έρευνας από την Sueddeutsche Zeitung. Η έρευνα της επιτροπής είχε ορισθεί ήδη το 2005 από τον Γιόασκα Φίσερ, αλλά ξεκίνησε μόλις το 2012.

To ίδιο συνέβη πάντως και σε άλλα υπουργεία καθώς επίσης και στην Αστυνομία όπως και στα Δικαστήρια της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, το ποσοστό όμως στο υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν ιδιαίτερα υψηλό, όπως αναφέρεται στην έρευνα η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα από τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης, τον σοσιαλδημοκράτη Χάικο Μάας.

“Το 1957 το ποσοστό έφτασε στο ανώτερο επίπεδό του” είπε στην εφημερίδα του Μονάχου ο επικεφαλής της έρευνας της επιτροπής ιστορικών, ο νομικός Κρίστοφ Σάφερινγκ και μάλιστα σε ένα υπουργείο το οποίο ερευνούσε το ακανθώδες θέμα της νομικής επεξεργασίας και κατά συνέπεια της ευθύνης όσων ενέχονταν σε ναζιστικά εγκλήματα. Στην επιτροπή δεν ανέμεναν ότι το ποσοστό αυτό θα ήταν τόσο υψηλό. “Οπως αποδεικνύεται, ήταν το υψηλότερο από όλα τα υπουργεία στη Βόννη”, είπε στην Sueddeutsche Zeitung ο Μάας.

Είναι απολύτως ορθό “να χαρακτηρίζεται το γεγονός ως η δεύτερη ευθύνη” της Γερμανίας, τόνισε, αφού οι νομικοί της ναζιστικής περιόδου “συγκάλυψαν στη νεαρή Ομοσπονδιακή Γερμανία παλαιά αδικήματα και δημιούργσησαν νέα”. “Παραδεχόμαστε την ευθύνη και βγάζουμε συμπεράσματα για το παρόν. Εναντίον εξτρεμιστικών πράξεων πρέπει το κράτος δικαίου να προχωρήσει με κάθε αποφασιστικότητα “, τόνισε ο επικεφαλής της επιροπής στην εφημερίδα του Μονάχου.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο διάλογος των πιλότων πριν την συντριβή του αεροπλάνου της Air India - «Γιατί σταμάτησε η τροφοδοσία των κινητήρων με καύσιμα»
Το προκαταρκτικό πόρισμα, που έδωσε στη δημοσιότητα η ινδική υπηρεσία έρευνας αεροπορικών δυστυχημάτων (AAIB), δεν καταλήγει σε κανένα συμπέρασμα για τα αίτια και δεν αποδίδει ευθύνες για το δυστύχημα
Συντριβή αεροπλάνου στην Ινδία
Τρεις νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές κατά της Clan del Golfo στην Κολομβία - Πρόκειται για το μεγαλύτερο καρτέλ ναρκωτικών
«Εκτιμάται ότι εξαιτίας των τεσσάρων αεροπορικών πληγμάτων ακριβείας, έχουν εξοντωθεί περίπου 30 - 40 μέλη της Clan del Golfo», ανέφερε ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας
Πράκτορες της Διεθνούς Οργάνωσης Εγκληματολογικής Αστυνομίας (INTERPOL) συνοδεύουν επτά πρώην μέλη των FARC της εγκληματικής οργάνωσης Clan del Golfo, κατηγορούμενη για ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωρά σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων – Αναμένεται να «ξηλωθούν» 1.350 διπλωμάτες και υπάλληλοι
Η κίνηση αυτή είναι το πρώτο βήμα μιας αναδιάρθρωσης που ο Τραμπ έχει επιδιώξει να διασφαλίσει ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ευθυγραμμίζεται με την ατζέντα του «Πρώτα η Αμερική»
State Department 1