Κόσμος

Τζο Μπάιντεν: «Σε 100 ημέρες αυτή η νέα κυβέρνηση έκανε τόσες ζημιές και τόση καταστροφή»

«Όλα αυτά έγιναν τόσο γρήγορα που σου κόβεται η ανάσα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν για την διακυβέρνηση του Τραμπ

Κατακεραύνωσε ο Τζο Μπάιντεν, τον Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη δημόσιά του παρέμβαση από τότε που εγκατέλεψε τον Λευκό Οίκο.

«Τόση καταστροφή»: ο Τζο Μπάιντεν επιδόθηκε χθες Τρίτη σε σφοδρή επίθεση εναντίον του διαδόχου του Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη δημόσια ομιλία του, αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, την 20ή Ιανουαρίου.

«Δείτε τι έγινε: δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμη 100 ημέρες κι αυτή η νέα κυβέρνηση έκανε τόσες ζημιές και τόση καταστροφή», στηλίτευσε ο πρώην αρχηγός του κράτους, που εκφράστηκε στο Σικάγο στο πλαίσιο εκδήλωσης αφιερωμένης στη «Social Security» (κοινωνική ασφάλιση), το σύστημα συντάξεων και κοινωνικής πρόνοιας των ΗΠΑ.

«Όλ’ αυτά έγιναν τόσο γρήγορα που σου κόβεται η ανάσα», πρόσθεσε στην παρέμβασή του αυτή διάρκειας σχεδόν μισής ώρας, διανθισμένης με δόσεις χιούμορ, στην οποία πάντως σκόνταψε κάποιες φορές.

Μέσω Truth Social, ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που αποτελεί ιδιοκτησία του, ο Ντόναλντ Τραμπ, που γενικά συνηθίζει να ειρωνεύεται τον Δημοκρατικό και έχει αφήσει επανειλημμένα να εννοηθεί πως πιστεύει ότι πάσχει από άνοια, αντέδρασε απλά μεταφορτώνοντας απόσπασμα της ομιλίας του κ. Μπάιντεν, διάρκειας 14 δευτερολέπτων, στο οποίο ο προκάτοχός του αφήνει ένα από τα αστεία που περιείχε η ομιλία του στη μέση — χωρίς κανένα άλλο σχόλιο από την πλευρά του.

Ο κ. Μπάιντεν, 82 ετών, κατηγόρησε στην ομιλία του την κυβέρνηση Τραμπ πως έχει εξαπολύσει επίθεση στη Social Security Administration, ομοσπονδιακή υπηρεσία αρμόδια για την καταβολή των συντάξεων του δημοσίου και συντάξεις αναπηρίας σε κάπου 68 εκατομμύρια δικαιούχους.

«Επιτίθενται στην κοινωνική ασφάλιση με τσεκούρι, απέλυσαν 7.000 υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των πλέον έμπειρων».

Γιατί η κυβέρνηση αποπειράται να την «κλέψει»; Για «να προσφέρει τεράστιες μειώσεις φόρων στους δισεκατομμυριούχους», εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος, που κατηγορήθηκε πως καθυστέρησε πολύ να παραδώσει τη σκυτάλη στην αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο πέρυσι, δίνοντας έτσι πλεονέκτημα στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλο και διάδοχό του.

Το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων «αξίζει να προστατευτεί, για το καλό του έθνους ολόκληρου», έκρινε. Το ζήτημα δεν είναι «μόνο οι συντάξεις», αλλά να τιμηθεί ο «δεσμός θεμελιώδους εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τον λαό».

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση Τραμπ ονόμασε προσωρινά ειδικό στην «καταπολέμηση της απάτης» επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας.

Ο Ίλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, στον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ ανέθεσε να εφαρμόσει θεραπεία σοκ περιστολής δαπανών και σε ορισμένες περιπτώσεις κατεδάφισης υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, διατείνεται πως την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης υπονομεύουν πολλές «απάτες» και μιλά για εκατομμύρια υποτιθέμενους δικαιούχους άνω των εκατό ετών.

Δεν έχει δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα δεδομένα που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι θα έχει συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ουκρανία: Νύχτα τρόμου από ρωσικά πλήγματα, με τρείς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες
Μια νέα ομοβροντία πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπληξε τη νύχτα την περιφέρεια της Ντνιπροπετρόφσκ, προκαλώντας έναν νεκρό και δεκατρείς τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές
Φλεγόμενα αυτοκίνητα στην περιοχή του Κιέβου μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς
Ανανεώθηκε πριν 30 λεπτά
1
Ο Τραμπ δεν σταματά να «πολεμά» το Χάρβαρντ: Του επέβαλλε περιορισμούς σε ορισμένα ομοσπονδιακά κεφάλαια
Το καθεστώς αυτό επιβάλλει στο πανεπιστήμιο να χρησιμοποιεί εφεξής ίδια κεφάλαια για να προωθεί την ομοσπονδιακή βοήθεια που χορηγείται στους φοιτητές προτού να είναι σε θέση να ανακτά τα ποσά αυτά από το κράτος
Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ 1
Η Πορτογαλία θα αναγνωρίσει επίσημα κράτος της Παλαιστίνης
Η Λισαβόνα επιβεβαίωσε ότι θα αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος την Κυριακή, παραμονή της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εντασσόμενη έτσι στη διεθνή δυναμική υπέρ της λύσης των δύο κρατών
Διαδηλωτές με παλαιστινιακή σημαία 5
Το Ισραήλ «ισοπεδώνει» τη Γάζα στέλνοντας ρομπότ και τηλεκατευθυνόμενα οχήματα με εκρηκτικά
Σε απόγνωση οι κάτοικοι που δεν έχουν που να πάνε - «Οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους με ισχύ άνευ προηγουμένου», ανέφερε ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ
Βομβαρδισμοί στη Γάζα 10
Αμερικανικό χτύπημα σε ταχύπλοο που μετέφερε ναρκωτικά: Το βίντεο που δημοσίευσε ο Τραμπ
Ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε – τουλάχιστον τρία – πλήγματα εναντίον σκαφών τα οποία ανήκαν όπως διαβεβαίωσε σε διακινητές ναρκωτικών
Το ταχύπλοο που χτύπησαν οι Αμερικανικές δυνάμεις
3