Κόσμος

Τζόνσον: Τουλάχιστον 14 χρόνια κάθειρξη στους τρομοκράτες

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε σήμερα ότι θέλει να φυλακίζονται υποχρεωτικά για τουλάχιστον 14 έτη όσοι κρίνονται ένοχοι για τρομοκρατικά αδικήματα, έπειτα από την επίθεση με μαχαίρι που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων προχθές, Παρασκευή, στο Λονδίνο, την οποία πραγματοποίησε ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία και είχε αφεθεί ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή του Βρετανού Ουσμάν Καν, 28 ετών, που είχε καταδικαστεί το 2012 για αδικήματα που σχετίζονταν με την τρομοκρατία και είχε αφεθεί αυτόματα (δηλ. χωρίς να έχει αναφερθεί η υπόθεσή του στο συμβούλιο αποφυλακίσεων υπό όρους) ελεύθερος υπό ηλεκτρονική επιτήρηση έξι χρόνια αργότερα.

«Αυτό το σύστημα πρέπει να λάβει τέλος — επαναλαμβάνω, αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε ο Μπόρις Τζόνσον, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου.

«Για όλα τα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά αδικήματα η ποινή που αποφασίζει ο δικαστής θα πρέπει να εκτίεται πράγματι: αυτοί οι εγκληματίες πρέπει να εκτίουν όλες τις ημέρες της ποινής τους, χωρίς εξαίρεση», πρόσθεσε ο συντηρητικός ηγέτης, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

«Αν κάποιος καταδικαστεί για ένα σοβαρό τρομοκρατικό αδίκημα, πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 14 ετών, και ορισμένοι δεν πρέπει να βγαίνουν ποτέ» από τη φυλακή, διευκρίνισε.

«Αυτές οι απλές αλλαγές, που συνάδουν με όσα λέω αφότου έγινα πρωθυπουργός [τον Ιούλιο], θα είχαν επιτρέψει να αποφευχθεί αυτή η επίθεση», εκτίμησε.

Μιλώντας στην εκπομπή του Άντριου Μαρ του BBC, o Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι θα κάνει πιο αυστηρές τις ποινές για όσους καταδικάζονται για βίαια εγκλήματα και τρομοκρατία, όπως ο επιτιθέμενος που σκότωσε δύο άνθρώπους την Παρασκευή, αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές.

«Θα φέρουμε πιο αυστηρές ποινές για σοβαρά σεξουαλικά και βίαια αδικήματα και για τους τρομοκράτες», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Αποδοκιμάζω απόλυτα το γεγονός ότι αυτός ο άνδρας ήταν έξω στον δρόμο, νομίζω ότι ήταν απόλυτα αποκρουστικό και θα αναλάβουμε δράση».

Ο Ουσμάν Χαν είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης απροσδιόριστης διάρκειας το 2012, με ελάχιστο τα οκτώ χρόνια, η οποία μετατράπηκε έπειτα από έφεση σε κάθειρξη 16 ετών το 2013, ως μέλος μιας οργάνωσης που ήθελε να διαπράξει βομβιστική επίθεση στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange) και να δημιουργήσει ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών στο Πακιστάν.

Εξαπέλυσε την επίθεσή του σε ένα συνέδριο για την επανένταξη των κρατουμένων, στο οποίο συμμετείχε, και το οποίο είχε οργανωθεί από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ σε ένα κτίριο που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόφαση με τη Γέφυρα του Λονδίνου, στο κέντρο του Λονδίνου, όπου μια άλλη επίθεση, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει το ΙΚ, είχε προκαλέσει τον θάνατο οκτώ ανθρώπων το 2017.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο απεσταλμένος του Τραμπ διαπραγματεύτηκε με τον Πούτιν για την Ουκρανία βασιζόμενος σε Ρωσίδα διερμηνέα του Κρεμλίνου
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήγε και στις τρεις συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς Αμερικανούς διερμηνείς, αποκαλύπτει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό