Κόσμος

Βλαντίμιρ Πούτιν: Έκανε «δωράκι» σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε εφάπαξ πληρωμές σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν τον επόμενο μήνα, προκαλώντας την αντίδραση των επικριτών του, οι οποίοι δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή σχεδιάστηκε για να τους ενθαρρύνει να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα.

Η εφάπαξ αυτή πληρωμή των 15.000 ρουβλίων (173 ευρώ) θα δοθεί τον Σεπτέμβριο σε πυροσβέστες, αξιωματικούς της αστυνομίας, εισαγγελίες και στρατιώτες, αλλά και σε άλλους σύμφωνα με τα δυο διατάγματα που υπέγραψε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος και τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Τα διατάγματα αναφέρουν ότι οι πληρωμές αυτές έχουν προγραμματισθεί για να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες αυτών που θα τις λάβουν.

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου τον περασμένο μήνα υποσχέθηκε παρόμοιες πληρωμές στους συνταξιούχους, πολλοί από τους οποίους έχουν πληγεί από τις αυξήσεις των τιμών στα είδη διατροφής και τον πληθωρισμό που έχει φθάσει το 6,5%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας που ήταν το 4%.

Ο Κιρίλ Ρόγκοφ, πολιτικός εμπειρογνώμονας, ο οποίος μερικές φορές ασκεί κριτική στο Κρεμλίνο, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy ότι οι πληρωμές αυτές συνιστούν στοχευμένες δωροδοκίες βασικών ομάδων ψηφοφόρων στις οποίες βασίζεται ο Πούτιν για να παραμείνει στην εξουσία.

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι οι πληρωμές αυτές σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τις εκλογές.

Ο ηλικίας 68 ετών Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός από το 1999.

Ο ίδιος συνέβαλε στην ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία», το οποίο αναμένεται να διατηρήσει την κυριαρχία του στις εκλογές του επόμενου μήνα παρά την πτώση της δημοτικότητάς του, η οποία τροφοδοτήθηκε από τα χρόνια στασιμότητας στην οικονομία ή την μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.

Στο συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, ο Πούτιν υποσχέθηκε πρόσθετες δαπάνες για έργα υποδομών, για την εκπαίδευση και την υγεία που αποσκοπούν στην ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου.

Νωρίτερα φέτος ο Πούτιν ενέκρινε σχετικό νόμο που απαγορεύει στα μέλη των ομάδων που θεωρούνται εξτρεμιστικές, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές.

Οι επικριτές του λένε ότι η νομοθεσία αυτή σχεδιάστηκε για να εξουδετερωθεί η αντιπολίτευση στην «Ενιαία Ρωσία». Το Κρεμλίνο από την μεριά του αρνείται ότι η καταστολή έχει πολιτικά κίνητρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Ινδία και Πακιστάν συμφώνησαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός - «Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική» λέει ο Ντόναλντ Τραμπ
«Συγχαρητήρια και στις δύο χώρες που χρησιμοποίησαν την κοινή λογική» έγραψε σε ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Άνδρας σε χαλάσματα κτιρίου που καταστράφηκε από πακιστανική επίθεση στο ινδικό Κασμίρ 6
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer