Η Εθνική Υπηρεσία πληροφοριών της Σεούλ ενημέρωσε πώς η Βόρεια Κορέα εκτέλεσε τον Χιον Γιονγκ Τσολ με αντιαεροπορικά πυρά σε πεδίο βολής.
Ο Τσολ που ηγείτο του στρατού της χώρας κατηγορήθηκε για προδοσία που περιελάμβανε την απείθεια στον Κιμ, καθώς και το γεγονός ότι αποκοιμήθηκε στη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία ήταν παρών ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με νοτιοκορεάτες βουλευτές τους οποίους ενημέρωσε σήμερα σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση η υπηρεσία κατασκοπείας. Την εκτέλεσή του παρακολούθησαν εκατοντάδες άνθρωποι.
Ακόμα δεν είναι σαφές πώς η NIS απέκτησε την πληροφορία και δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή τέτοιες πληροφορίες από το εσωτερικό της “μυστικοπαθούς” Βόρειας Κορέας. Ειδικοί στη Βόρεια Κορέα είπαν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για αστάθεια στην Πιονγκγιάνγκ, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει, αν οι εκτελέσεις συνεχιστούν.
Ο Κιμ διέταξε την εκτέλεση 15 υψηλόβαθμων αξιωματούχων φέτος ως τιμωρία επειδή αμφισβήτησαν την εξουσία του, σύμφωνα με τη NIS. Συνολικά, περίπου 70 αξιωματούχοι έχουν εκτελεστεί αφότου ο Κιμ ανέλαβε την εξουσία μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2011, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο τη NIS. Η Βόρεια Κορέα είναι μία από τις πιο απομονωμένες χώρες στον κόσμο και η δομή της κυβερνητικής εξουσίας είναι σε μεγάλο βαθμό αδιαφανής. Ο νυν ηγέτης ανήκει στην τρίτη γενιά της οικογένειας Κιμ που κυβέρνησε με σχεδόν απόλυτη εξουσία από την ίδρυση της χώρας το 1948.
Το 2013, ο Κιμ έδωσε εντολή για την εκτέλεση του θείου του, Τζανγκ Σονγκ Ταέκ, ο οποίος κάποτε θεωρείτο ως ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρες στον ηγετικό κύκλο της Πιονγκγιάνγκ, για φατριασμό και διάπραξη εγκλημάτων που έβλαψαν την οικονομία, μαζί με μία ομάδα αξιωματούχων που ανήκαν στον κύκλο του.
Ο Αντρέι Λνκόφ, ειδικός στη Βόρεια Κορέα που εργάζεται για το Πανεπιστήμιο Κούκμιν της Σεούλ δήλωσε ότι οι εκκαθαρίσεις στην Πιονγκγιάνγκ δεν σημαίνουν απαραίτητα αστάθεια.
“Η κοινή παραδοχή είναι πως είναι κακό για τη σταθερότητα, αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος”, είπε, παρομοιάζοντας την κατάσταση με τις εκκαθαρίσεις του Στάλιν. “Ο νεαρός δεν είναι απαραίτητα δημοφιλής στους στρατιωτικούς, έτσι θέλει να δείξει πως έχει τον έλεγχο και είναι το αφεντικό”.
Η στρατιωτική ηγεσία της Πιονγκγιάνγκ είναι σε κατάσταση διαρκούς ανασχηματισμού αφότου ανήλθε στην εξουσία ο Κιμ Γιονγκ Ουν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ