Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία: Υπογράφεται το Νοέμβριο η συμφωνία με τη ΔΕΗ για το υδροηλεκτρικό έργο Cebren

H υπογραφή της συμφωνίας για το υδροηλεκτρικό έργο Cebren αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Βόρειας Μακεδονίας, Νάσερ Νουρεντίνι.

«Έχουμε ακόμη 50 ημέρες για να αξιολογήσουμε την προσφορά και στη συνέχεια, προς τις αρχές Νοεμβρίου, θα καθορίσουμε εάν όλα είναι εντάξει και θα προχωρήσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας για το Cebren» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Βόρειας Μακεδονίας, Νάσερ Νουρεντίνι, αναφερόμενος στο έργο κατασκευής του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren.

«Το Cebren είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που θα έχουμε στη χώρα. Θέλουμε να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές στη χώρα με το Cebren να αποτελεί κινητήριο δύναμη», πρόσθεσε ο Νουρεντίνι.

Σημειώνεται ότι η ελληνική ΔΕΗ είναι η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε ολοκληρωμένη προσφορά για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο Cebren, το οποίο αφορά την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μαύρος Ποταμός).

H υδροηλεκτρική μονάδα Cebren σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό, η επενδυτική αξία του οποίου αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500-600 εκατ. ευρώ.

Η υδροηλεκτρική αυτή μονάδα θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας (η ESM, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας παράγει συνολικά περίπου 4000 GWh ετησίως).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τι είναι οι «Μπλε Δράκοι» που τρομάζουν τους κολυμβητές – Το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο θαλάσσιο πλάσμα
Σπάνιοι, εντυπωσιακοί και επικίνδυνοι: οι «Μπλε Δράκοι» έχουν προκαλέσει συναγερμό σε παραλίες της Μεσογείου, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο
Μπλε δράκοι
Ο Τραμπ βλέπει τον εαυτό του ως Νίξον απέναντι στον Χρουστσόφ: «Αδύνατο να κερδίσεις πόλεμο χωρίς επίθεση στη χώρα – εισβολέα»
Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε φωτογραφία – σύγκριση με το ιστορικό «Kitchen Debate» του 1959 και επανέλαβε ότι αν ήταν στον Λευκό Οίκο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν 1
Ισραήλ: Εντολή Νετανιάχου για διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης των ομήρων και κατάπαυση πυρός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τους ομήρους και μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ ή στην Αίγυπτο
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου 1
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί την παράδοση του Ντονμπάς και την παραίτηση της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ για συμφωνία ειρήνης
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από το Κίεβο να παραδώσει πλήρως το Ντονμπάς, να παραιτηθεί από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να απαγορεύσει την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στο έδαφός του
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν 1