Κόσμος

Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο έφυγε για τις ΗΠΑ δυο ημέρες προτού λήξει η θητεία του

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο αναχώρησε από τη χώρα σήμερα με προορισμό τις ΗΠΑ, δύο ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του και την ορκωμοσία του διαδόχου του στην Μπραζίλια.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρο δεν θα παραστεί την Κυριακή στην τελετή ορκωμοσίας του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στον οποίο θα έπρεπε, όπως ορίζει το πρωτόκολλο, να παραδώσει την προεδρική ταινία.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος της προεδρίας δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Αφού αποχαιρέτισε τους υποστηρικτές του μέσω του διαδικτύου, αλλά χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στην αναχώρησή του, ο Μπολσονάρου επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας γύρω στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) μετέδωσαν τα μέσα O Globo, CNN Brasil, Estadao και UOL.

«Πετάω, επιστρέφω σύντομα», είπε ο ίδιος στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Brasil.
Μια αυτοκινητοπομπή αναχώρησε νωρίτερα από την επίσημη προεδρική κατοικία της Αλβοράντα, ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο Μπολσονάρου επέβαινε σε κάποιο από τα οχήματα.

Σύμφωνα με τη σημερινή Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η γενική γραμματεία της προεδρίας ενέκρινε την έξοδο από τη χώρα μελών του προσωπικού ασφαλείας του «μελλοντικού πρώην προέδρου» για ένα ταξίδι στο Μαϊάμι «από την 1η μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2023».

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά από το 1985 που ένας απερχόμενος πρόεδρος δεν παραδίδει στον διάδοχό του τα σύμβολα της προεδρίας. Εκείνη τη χρονιά, ο τελευταίος πρόεδρος της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-85), ο στρατηγός Ζοάο Φιγκουεϊρέντο, αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ορκωμοσία του διαδόχου του, του Ζοζέ Σάρνεϊ.

Μετά τη νίκη του Λούλα στις εκλογές, τον οποίο ουδέποτε συνεχάρη, ο Μπολσονάρο απομονώθηκε στην Μπραζίλια και απέφευγε τις δηλώσεις.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέος θάνατος μυστήριο στη Ρωσία – Νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι ο υπουργός Μεταφορών λίγο μετά την αποπομπή του από τον Πούτιν
Για «αυτοκτονία» κάνουν λόγο τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ενώ υπάρχουν υποψίες για το αν έπαιξε ρόλο η θητεία τους ως κυβερνήτης του Κουρσκ
Ρωσία - Υπουργός Μεταφορών 7
Δύο αδελφές πνίγηκαν αγκαλιασμένες στο Τέξας: «Μαμά, μπαμπά σας αγαπάμε», έγραψαν στο τελευταίο τους μήνυμα
Νεκρές οι Μπλερ και Μπρουκ Χάρμπερ, 13 και 11 ετών, αγνοούνται οι παππούδες τους, οι γονείς σώθηκαν την τελευταία στιγμή - Νεκροί 27 κατασκηνωτές και ομαδάρχες στην κατασκήνωση Camp Mystic
Κρεβάτια μέσα στη κατασκήνωση Camp Mystic