Παρασκευή, 3 Μαΐ
21oC Αθήνα

Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ διόρισε τη Λιζ Τρας ως νέα πρωθυπουργό

Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ διόρισε τη Λιζ Τρας ως νέα πρωθυπουργό
Φωτογραφία Reuters

Η βασίλισσα Ελισάβετ διόρισε την Λιζ Τρας στη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, μετά τη νίκη της υπουργού Εξωτερικών στις εσωκομματικές εκλογές των Συντηρητικών χθες (5.9.2022).

Έτσι, μετά τον διορισμό της από τη βασίλισσα Ελισάβετ, η Λιζ Τρας αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντά της ως πρωθυπουργός της Βρετανίας. Παράλληλα, η μονάρχης έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Η Λιζ Τρας καλείται τώρα να αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία, από την επιδείνωση της κρίσης του κόστους διαβίωσης μέχρι την ύφεση και από το Brexit μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παρ’ όλα αυτά, αν και οι Τόρις την επέλεξαν ως τη νέα ηγέτιδα του κόμματος και πρωθυπουργό της χώρας, στις δημοσκοπήσεις που βγήκαν χθες στη δημοσιότητα μετά το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών αποκαλύπτεται ότι μόλις 1 στους 7 Βρετανούς ικανοποιήθηκαν με την εκλογή της.

Άλλωστε, η Λιζ Τρας έχει μια μακρά πορεία στην πολιτική ζωή της χώρας και φαίνεται ότι θέλει να μοιάσει στη Μάργκαρετ Θάτσερ. Υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις κινήσεις της ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, λόγω και της πρότερης πολιτικής της καριέρας.

Δείτε εικόνες από τον διορισμό της Λιζ Τρας από τη βασίλισσα Ελισάβετ στο Μπαλμοράλ:

Η βασίλισσα δέχθηκε σήμερα σε ακρόαση την αξιότιμη βουλευτή Ελίζαμπεθ Τρας και της ζήτησε να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Η κ. Τρας δέχθηκε την προσφορά της Αυτής Μεγαλειότητας», προστίθεται.

Παραίτηση με το «καλημέρα»

Πάντως τα… «παρατράγουδα» ξεκίνησαν αμέσως μετά την εκλογή της Λιζ Τρας, καθώς η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί από τη θέση της, όταν η νέα ηγέτιδα των Συντηρητικών αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά της.

«Συγχαίρω τη Λιζ Τρας για την εκλογή της και θα την στηρίξω ως νέα πρωθυπουργό» ανέφερε η Πατέλ στην επιστολή της παραίτησής της, που απευθύνεται στον Μπόρις Τζόνσον.

«Επέλεξα να συνεχίσω να υπηρετώ τη χώρα και την περιφέρεια του Γούιθαμ από τα πίσω έδρανα (σ.σ. του κοινοβουλίου) όταν αναλάβει επισήμως η Λιζ Τρας και διορίσει νέο υπουργό Εσωτερικών», πρόσθεσε.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις