Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Βρετανία: Σε έξαρση η πολιομυελίτιδα στο Λονδίνο – Ξεκινά εκστρατεία εμβολιασμού για παιδιά έως 10 ετών

Βρετανία: Σε έξαρση η πολιομυελίτιδα στο Λονδίνο – Ξεκινά εκστρατεία εμβολιασμού για παιδιά έως 10 ετών
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η έξαρση του ιού της πολιομυελίτιδας στο Λονδίνο για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980 κινητοποίησε τις αρχές της Βρετανίας να ξεκινήσουν άμεσα εκστρατεία ενισχυτικού εμβολιασμού για παιδιά κάτω των 10 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, η υπηρεσία για την ασφάλεια της υγείας στη Βρετανία έχει ταυτοποιήσει 116 ιούς πολιομυελίτιδας από 19 δείγματα λυμάτων φέτος στο Λονδίνο ενώ έχει ήδη εκδώσει προειδοποίηση για τον εντοπισμό του ιού από τον περασμένο Ιούνιο. Τώρα, ξεκινάει και εκστρατεία ενισχυτικού εμβολιασμού για παιδιά.

Σημειώνεται ότι τα επίπεδα ιού πολιομυελίτιδας που βρέθηκαν και η γενετική ποικιλομορφία αποτελούν ένδειξη ότι υπάρχει μετάδοσης σε μια σειρά από περιοχές του Λονδίνου, όπως ανακοίνωσε σήμερα (10.8.2022) η υπηρεσία.

Αν και ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί κρούσματα, οι αρχές θέλουν να προλάβουν πιθανό ξέσπασμα, με τους γιατρούς να καλούν τα παιδιά ηλικίας 1-9 ετών για ενισχυτικά εμβόλια, παράλληλα με την ευρύτερη εκστρατεία εμβολιασμού που έχει ήδη ανακοινωθεί.

Τα ποσοστά ανοσοποίησης στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου είναι ποικίλα, αλλά είναι κατά μέσο κάτω από το ποσοστό κάλυψης 95% που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός προκειμένου να παραμένει υπό έλεγχο η πολιομυελίτιδα.

Η πολιομυελίτιδα προκαλούσε κάποτε τον θάνατο ή την παράλυση χιλιάδων παιδιών ετησίως σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει θεραπεία αλλά ο εμβολιασμός είχε ως αποτέλεσμα να έρθει πιο κοντά ο τερματισμός του τύπου της νόσου που έχει φυσική αιτιολογία. Λιγότερο από το 1% των παιδιών που μολύνονται μένουν παράλυτα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις