Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τη Χάγη σήμερα (18.05.2025) ζητώντας από την κυβέρνηση της Ολλανδίας να βάλει μία «κόκκινη γραμμή» στην πολιορκία που κάνει το Ισραήλ στη Γάζα, υιοθετώντας μια σκληρότερη στάση απέναντι στη χώρα του Μπεντζαμίν Νετανιάχου.
Λόγω της «κόκκινης γραμμής», οι διαδηλωτές στη Χάγη ντύθηκαν συμβολικά στα «κόκκινα» για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο που κάνει το Ισραήλ στη Γάζα και τη διακοπή προμηθειών στους Παλαιστίνιους όπως φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πορεία πέρασε επίσης έξω από το κτίριο που εδρεύει το Διεθνές Δικαστήριο, που εξετάζει μια προσφυγή εκ μέρους της Νότιας Αφρικής, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία και πέρυσι έδωσε εντολή στο Ισραήλ να τερματίσει μια στρατιωτική επίθεση στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα.
href=”https://twitter.com/hashtag/%D8%BA%D8%B2%D8%A9_%D8%A7%D9%84%D8%A5%D8%A8%D8%A7%D8%AF%D8%A9_%D9%88%D8%A7%D9%84%D8%B5%D9%85%D9%88%D8%AF?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw”># pic.twitter.com/jc3tql9o8E
— Ramy Abdu| (@RamAbdu) May 18, 2025
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
From the Hague, Netherlands pic.twitter.com/D4cWTasSRK
— PALESTINE ONLINE(@OnlinePalEng) May 18, 2025
Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες περί γενοκτονίας ως αβάσιμες και υποστήριξε στο δικαστήριο ότι οι επιχειρήσεις του στη Γάζα αποτελούν αυτοάμυνα και στοχοθετούν μαχητές της Χαμάς που επιτέθηκαν στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.
Η οργάνωση Oxfam Novib κατηγορεί την ολλανδική κυβέρνηση ότι αγνοεί τη διάπραξη, όπως λέει, εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στη Γάζα και κάλεσε τους διαδηλωτές να ζητήσουν την υιοθέτηση μιας αυστηρότερης γραμμής.
RED LINE! 18/05/25. The Hague, Netherlands. pic.twitter.com/C1WxvVOSZP
— Aditya Juans Mandagie (@AdityaMandagie) May 18, 2025
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Κάσπαρ Φέλντκαμπ, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως θα ήθελε η ΕΕ να επανεξετάσει τις συμφωνίες συνεργασίας που έχει συνάψει με το Ισραήλ.
Όμως, η ολλανδική κυβέρνηση αποφεύγει μέχρι στιγμής να ασκήσει αυστηρότερη κριτική και ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, ο λαϊκιστής με αντιμεταναστευτικές θέσεις Γκερτ Βίλντερς έχει επανειλημμένως εκφράσει την ακλόνητη στήριξή του στο Ισραήλ.
Ο ίδιος κατηγόρησε, σε μια ανάρτησή του στο Χ, τους σημερινούς διαδηλωτές ότι βρίσκονται «σε σύγχυση» και ότι υποστηρίζουν τη Χαμάς.