Κόσμος

Χαμάς: Καταγγέλλει το Ισραήλ, αλλά έστειλε αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο για τη συμφωνία εκεχειρίας που παραπαίει

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ αξίωσε την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούν Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου

Αποκηρύσσοντας τις «απειλές» του Ισραήλ και των ΗΠΑ, αντιπροσωπεία της Χαμάς έσπευσε στην Αίγυπτο για να διαπραγματευτεί τα επόμενα στάδια της συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, μιας συμφωνίας όμως που φαίνεται να παραπαίει.

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν θα δεχθούμε τον τόνο των αμερικανικών και ισραηλινών απειλών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χαζέμ Κάσεμ σε ανακοίνωση, σημειώνοντας παράλληλα πως: «Το Ισραήλ πρέπει να δεσμευτεί να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ώστε (οι όμηροι) να απελευθερωθούν».

Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της άλλης παλαιστινιακής οργάνωσης στην Λωρίδα της Γάζας, του Ισλαμικού Τζιχάντ, που κρατά κι αυτή Ισραηλινούς ομήρους από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, δήλωσε σήμερα ότι η μοίρα αυτών των ομήρων εξαρτάται από τις ενέργειες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου

«Ο μόνος τρόπος για να επιστρέψει η σταθερότητα και να πάρουν πίσω ομήρους, είναι μέσω μιας συμφωνίας ανταλλαγής», δήλωσε εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ με ανάρτηση στο Telegram.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ αξίωσε την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούν Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, επισείοντας διαφορετικά τον κίνδυνο να μετατραπεί η περιοχή σε «κόλαση», ενώ ο ισραηλινός στρατός κάλεσε εφέδρους σε ετοιμότητα.

Μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας και επανέναρξης των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, μεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ καταβάλλουν σήμερα προσπάθειες να «σωθεί» η συμφωνία μετέδωσε το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο al Qahera, επικαλούμενο αιγυπτιακή πηγή.

«Μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Χαλίλ αλ Χάγια, επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έφτασε στο Κάιρο και ξεκίνησε συζητήσεις με Αιγύπτιους αξιωματούχους για να δοθεί συνέχεια στην εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε και η εξτρεμιστική ιλαμιστική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αντιπροσωπεία «θα συζητήσει τρόπους για τον τερματισμό της τρέχουσας κρίσης και θα διασφαλίσει τη δέσμευση (του Ισραήλ) στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Χαζέμ Κασέμ επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με μεσολαβητές. «Μας διαβεβαίωσαν οι μεσολαβητές ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να πιεστεί (το Ισραήλ) να σεβαστεί τους όρους της κατάπαυσης του πυρός», είπε.

Ξένος διπλωμάτης με γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ότι μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ, «βρίσκονται σε επαφή με το Ισραήλ και τη Χαμάς για να προσπαθήσουν να επιλύσουν τα ζητήματα και να διασφαλίσουν ότι και οι δύο πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης