Κόσμος

Χανταϊός ο… νέος τρόμος στην Κίνα που “θυμίζει” κορονοϊό – Το καλό και το κακό νέο

Δεν μας έφτασε ο κορονοϊός τώρα προκαλεί ανησυχία και ο χανταϊός. Πρώτος νεκρός στην Κίνα. Προκαλείται από δάγκωμα ποντικιού, δεν υπάρχει εμβόλιο και έχει συμπτώματα όπως του κορονοϊού.

Ο κορονοϊός έχει θέσει σε καραντίνα ολόκληρο τον πλανήτη, χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο, όμως τα βάσανά μας δεν φαίνεται να τελειώνουν εδώ, καθώς ένας ιός, οχι παλιός, προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες. Το όνομα αυτού… χανταϊός και προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου στην Κίνα.

Ο χανταϊός, δεν αποτελεί καινούργιος ιός για τους επιστήμονες, όμως προκαλεί μεγάλη ανησυχία καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο για να αντιμετωπιστεί, ενώ μοιάζει σαν κορονοϊός στα συμπτώματά του.

Ένα επιβάτης που πέθανε σε ένα λεωφορείο στη Κίνα βρέθηκε θετικός σε αυτό τον ιό, ενώ στο όχημα επέβαιναν άλλα 32 άτομα στην επαρχία Γιουνάν.

Οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί

Σύμφωνα με την New York Post «o χανταϊός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 στον πόλεμο της Αμερικής – Κορέας στην Κορέα. Μεταδίδεται από ποντίκια αν οι άνθρωποι καταπιούν τα σωματικά τους υγρά. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια» όπως δήλωσε ο σουηδός επιστήμονας Dr. Sumaiya Shaikh.

Μάλιστα πρόσθεσε μάλλον χαριτολογώντας πως “παρακαλώ, μην πανικοβληθείτε, εκτός αν σκοπεύετε να φάτε ποντίκια» πρόσθεσε.

Επίσης σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ο χανταϊός είναι σπάνιος, όμως το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 40%.

«Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και οκτώ εβδομάδες μετά την έκθεση σε ούρα, περιττώματα ή σάλιο μολυσμένων τρωκτικών» σημειώνει το CDC, ενώ μπορεί να προέλθει και από δάγκωμα ποντικιών.

Τα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά που παρουσιάζει ο κορονοϊός δηλαδή πυρετός, πονοκέφαλοι, βήχας και δύσπνοια.

Ο χανταϊός είναι μια ασθένεια που που κοινοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ το 1995, αλλά δεν υπήρξαν γνωστές περιπτώσεις που μεταδίδονται μεταξύ των ανθρώπων, σύμφωνα με την ομάδα υγείας.

«Στη Χιλή και την Αργεντινή, έχουν παρουσιαστεί σπάνιες περιπτώσεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο» ισχυρίζεται το CDC, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική θεραπεία, αλλά οι ασθενείς χρειάζονται εντατική φροντίδα την περίοδο που θα αντιμετωπίσουν σοβαρή αναπνευστική δυσφορίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ζελένσκι συναντά Ευρωπαίους ηγέτες στην ουκρανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον πριν τη σύνοδο με τον Τραμπ
Ο Ουκρανός πρόεδρος και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στην πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον για να συντονίσουν τη θέση τους ενόψει της καθοριστικής συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ
Φωτογραφία αρχείου 1
Γαζα: Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός
Ένας αξιωματούχος της Χαμάς υποστηρίζει ότι η οργάνωση έδωσε τη συγκατάθεσή της σε πρόταση που διαβιβάστηκε από μεσολαβητές, η οποία περιλαμβάνει εκεχειρία 60 ημερών και απελευθέρωση ομήρων, σύμφωνα με την Times of Israel
Αεροφωτογραφία της Γάζας 13
«Μεγάλη μέρα στον Λευκό Οίκο» δηλώνει ο Τραμπ πριν τη συνάντηση με Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε στο Truth Social μια πρωτοφανή σύνοδο στην Ουάσινγκτον, όπου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Μόσχα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Νροναλντ Τραμπ