Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Υεμένη: Τουλάχιστον 5 νεκροί και 6 τραυματίες μετά τους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς

Υεμένη: Τουλάχιστον 5 νεκροί και 6 τραυματίες μετά τους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς
Reuters

Πάνω από 70 βομβαρδισμούς εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατά βασικών θέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ενώ σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Αυτό υποστήριξε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι για την αμερικανοβρετανική επίθεση στην Υεμένη, Γιαχία Σαρέα.

Συγκεκριμένα, ο Γιαχία Σαρέα με μια ανάρτησή του στην πλατφόρμα X αναφέρει: 

“Ο αμερικανοβρετανικός εχθρός… εξαπέλυσε 73 επιδρομές, στοχοθετώντας την πρωτεύουσα Σαναά και τις επαρχίες Χοντέιντα, Ταΐζ, Χατζάχ και Σααντά. Οι επιδρομές αυτές προκάλεσαν τον θάνατο πέντε μαρτύρων και τον τραυματισμό έξι άλλων μελών των ενόπλων δυνάμεών μας”, δηλώνοντας ότι αυτή η “επιθετικότητα… δεν θα μείνει αναπάντητη”.

ΗΠΑ και Βρετανία ζητούν αποκλιμάκωση

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και 8 σύμμαχοί τους βεβαιώνουν σε κοινή τους δήλωση ότι “στόχος (τους) παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων” και “η αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα” μετά τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

“Οι σημερινές ενέργειες καταδεικνύουν κοινή δέσμευση για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, του διεθνούς εμπορίου και της υπεράσπισης της ζωής ναυτικών απέναντι σε παράνομες και αδικαιολόγητες επιθέσεις”, σημειώνουν οι κυβερνήσεις 10 χωρών (Αυστραλία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Βρετανία και ΗΠΑ) στην κοινή τους δήλωση.

“Ο στόχος μας παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά το μήνυμά μας πρέπει να είναι απολύτως σαφές: δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε ζωές και να διασφαλίσουμε την ελεύθερη ροή του εμπορίου σε μια από τις πιο σημαντικές οδούς ναυσιπλοΐας στον κόσμο απέναντι σε συνεχιζόμενες απειλές”, υπογραμμίζουν.

Τα πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας κατά στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ήταν πράξη αυτοάμυνας, δήλωσε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας Τζέιμς Χίπι, επισημαίνοντας ότι δεν θα δοθεί άμεσα συνέχεια καθώς στόχος είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιφερειακή κλιμάκωση.

Τη νύχτα που πέρασε, οι ΗΠΑ και η Βρετανία πραγματοποίησαν αεροπορικά πλήγματα κατά στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Αυτοί έχουν πολλαπλασιάσει από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου τις επιθέσεις τους κατά των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη “αλληλεγγύης” στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Η Ρωσία καταδίκασε τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα, κάνοντας λόγο για ενέργεια που οδηγεί “στην κλιμάκωση” και για “καταστροφικούς στόχους”, ενώ η Κίνα εξέφρασε “ανησυχία” για την αύξηση των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ιορδανία: Σε κίνδυνο όλη η περιοχή

Η Ιορδανία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και τον αντίκτυπό τους στην περιφερειακή ασφάλεια, μετέδωσε το ιορδανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra, επικαλούμενο δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Αϊμάν Σαφάντι.

Η αδυναμία να περιοριστούν οι “εξτρεμιστικές” πολιτικές του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων ωθεί τη Μέση Ανατολή προς περισσότερη σύγκρουση και πολέμους, προειδοποίησε επίσης ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σαφάντι σημείωσε εξάλλου ότι το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής λόγω της αδυναμίας της διεθνούς κοινότητας να δράσει για να σταματήσει την “επίθεσή” του κατά των Παλαιστινίων.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πραγματοποίησαν πλήγματα από αέρος και θαλάσσης κατά στρατιωτικών στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη σε απάντηση στις επιθέσεις του κινήματος σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε διαμαρτυρία για τον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις