Κόσμος

Ζάεφ: Η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει και θα εφαρμοστεί

Σε συνέντευξή του στην Ντόιτσε Βέλλε ο Ζόραν Ζάεφ υπεραμύνεται της Συμφωνίας των Πρεσπών και εκφράζει βεβαιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Καμιά αμφιβολία δεν έχει ο Ζ. Ζάεφ, ότι η πλειοψηφία του κοινοβουλίου θα στηρίξει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Δεν βλέπω εμπόδια προς το ΝΑΤΟ» λέει σε συνέντευξή του στην Ντόιτσε Βέλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Για τις επαφές του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλ. Τσίπρα, σημειώνει ότι «Τμήμα των συζητήσεών μας πηγαίνουν και προς την κατεύθυνση, πώς η χώρα μας θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία (της τετραμερούς), στην οποία ανήκουν εκτός από την Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία, δεδομένου ότι είμαστε τμήμα αυτού του διαλόγου».

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της DW, ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρεται και σε μιαν άλλη πρωτοβουλία απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, και μέσω της ΠΓΔΜ και της Σερβίας προς τη Δυτική Ευρώπη. «Αυτά είναι σημαντικά θέματα, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε πως κινείται ο λεγόμενος ‘δρόμος του μεταξιού, ποια είναι τα οικονομικά συμφέροντα της Κίνας και ποιες οι ανάγκες για εξαγωγές της εγχώριας αγοράς» τόνισε ο Ζάεφ. «Ο (διευρωπαϊκός) διάδρομος 10 βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και θα πρέπει τώρα να επεκτείνουμε και τον διάδρομο 8 και να εργαστούμε γι αυτό πολύ εντατικά. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για δραστηριότητες και ιδέες που πρέπει να στείλουν μηνύματα για τα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών σε όλους μας».

Σε ότι αφορά στην πορεία της χώρας του προς το ΝΑΤΟ ο Ζόραν Ζάεφ δεν βλέπει εμπόδια: «Δεν βλέπω κανένα κίνδυνο» διαβεβαιώνει. «Νομίζω ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες στον τομέα άμυνας, που αποτελεί αντικείμενο διαδικασίας ελέγχου (screening). Λαμβάνουμε μεγάλη υποστήριξη επ΄αυτού και δεν βλέπω λόγο για πανικό», λέει στη DW ο κ. Ζάεφ-.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Φορντό – Το Ιράν απειλεί με αντίποινα
«Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τον πλανήτη», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social για τα αμερικανικά χτυπήματα στα πυρηνικά του Ιράν
Καπνός υψώνεται μετά από έκρηξη στην Τεχεράνη
Ο Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε κατάσταση win-win με το Ιράν και ετοιμάζεται να επιτεθεί μαζί με το Ισραήλ στην Τεχεράνη
Οι Ιρανοί δεν δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμά τους και να αποδεχθούν τις προτάσεις ΗΠΑ και Ευρώπης για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ
Ντόναλντ Τραμπ 3
Τραμπ και Ερντογάν προσπάθησαν να γίνει συνάντηση ΗΠΑ και Ιράν – Δεν βρέθηκε για να δώσει την έγκρισή του ο «εξαφανισμένος» Χαμενεΐ
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, Ιρανοί αξιωματούχοι αναζήτησαν τον Χαμενεΐ για να πάρουν την έγκρισή του, αλλά δεν κατέστη δυνατό να τον βρουν, καθώς παραμένει κρυμμένος από φόβο μήπως δολοφονηθεί
Ερντογάν - Τραμπ 3