Τα ψώνια στις γιορτές είναι χαρά και διασκέδαση.Χρειάζεται όμως προσοχή και ενημέρωση για να αποφεύγουμε τις ...κακοτοπιές.
Η γνωστή οργάνωση για την προστασία του καταναλωτή ΕΠΟΙΖΩ, όπως κάθε χρόνο, δίνει και φέτος οδηγίες προς..καταναλωτές που τις μέρες της οικονομικής κρίσης γίνονται ακόμα πιο … απαραίτητες…
Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες της οργάνωσης και θα βγείτε σίγουρα κερδισμένοι
Η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί σκόπιμο να υπενθυμίσει στους καταναλωτές κάποια σημεία που πρέπει να προσέξουν, ώστε να αποφύγουν παγίδες, περιττά έξοδα αλλά και πιθανές ταλαιπωρίες και συγκεκριμένα αναφέρει:
– Καταγράψτε τις ανάγκες μικρών και μεγάλων πριν βγείτε για αγορές. Το εορταστικό κλίμα είναι πολύ εύκολο να σας παρασύρει σε «περιττές» αγορές και μάλιστα χωρίς να έχετε καλύψει τις πραγματικές σας ανάγκες.
– Αυτή την εποχή υπάρχει πληθώρα προσφορών από μεγάλες εταιρείες, όπως π.χ. κέντρων αδυνατίσματος, κινητής τηλεφωνίας, αυτοκινήτων, τραπεζών, ταξιδιών, ξενοδοχείων κ.ά. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αξιολόγηση των αναγκών σας, στις οικονομικές σας δυνατότητες και στο τι έγγραφα υπογράφετε.
– Προσοχή στα οπωροκηπευτικά. Στα μη εποχιακά προϊόντα, οι τιμές συνήθως είναι ιδιαίτερα υψηλές.
– Τα είδη ένδυσης και υπόδησης είναι πάντα μια δύσκολη αγορά. Ελέγξτε την πραγματική ποιότητα και μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις και τις φίρμες.
– Αποφύγετε να αγοράζετε με πιστωτικές κάρτες. Αν ωστόσο τις χρησιμοποιήσετε, προσέχετε ιδιαίτερα τους όρους πληρωμής (αριθμό δόσεων, ποσό κάθε δόσης, επιτόκιο, έγκαιρη εξόφληση κ.ά.). Επίσης, προσέχετε ιδιαίτερα στη χρήση της πιστωτικής σας κάρτας, καθώς ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι στο συνωστισμό των ημερών…
– Μην ξεχνάτε ότι σχεδόν αμέσως μετά τις γιορτές έρχονται οι εκπτώσεις. Μεταθέστε λοιπόν για τότε όποιες αγορές δεν είναι εντελώς απαραίτητες.
– Αποφύγετε την αγορά οικιακών συσκευών και άλλων αγαθών μεγάλης αξίας (έπιπλα). Οι αγορές αυτές απαιτούν συστηματική έρευνα της αγοράς και η περίοδος των εορτών δεν είναι η καλύτερη για κάτι τέτοιο. Αν παρ’ όλα αυτά αγοράσετε αγαθά μεγάλης αξίας, πρώτον, να ζητάτε οπωσδήποτε την εγγύηση, και, δεύτερον, να ζητάτε, όταν χρειάζονται, οδηγίες στα Ελληνικά.
– Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βλέπετε υπερβολικά χαμηλές τιμές και ιδiως όταν δεν είναι προσφορές. (Ίσως και να είναι ελαττωματικά ή χαμηλής ποιότητας προϊόντα).
– Να μην ψωνίζετε από πλανόδιους, διότι ενδέχεται να είναι προϊόντα χαμηλής ποιότητας, ακόμη και επικίνδυνα, δεν παίρνετε απόδειξη, δεν μπορείτε να βρείτε το δίκιο σας εάν το προϊόν είναι ελαττωματικό.
– Ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά παιδικών παιχνιδιών. Πρέπει να φέρουν το σήμα CE. Όσα παιχνίδια φέρουν το σήμα (CE), σημαίνει ότι κατασκευαστής τους δεσμεύεται ότι έχουν τηρηθεί οι απαραίτητοι όροι και προϋποθέσεις για την ασφαλή χρήση τους. Να διαβάζετε προσεκτικά τις προειδοποιήσεις σχετικά με τις οδηγίες χρήσεως, τη συναρμολόγηση των παιχνιδιών και την ηλικία για την οποία είναι κατάλληλα, ιδιαίτερα αν το παιδί είναι κάτω των τριών ετών. Οι οδηγίες για τις προφυλάξεις κατά τη χρήση του παιχνιδιού πρέπει να υπάρχουν στη συσκευασία και να είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα, καθώς και το όνομα και η διεύθυνση του κατασκευαστή ή διακινητή. Συζητήστε με τα παιδιά και εξηγήστε τους ότι δεν μπορείτε να τους αγοράσετε όλα τα παιχνίδια που έχουν οι φίλοι τους ούτε όλα τα παιχνίδια που βλέπουν στις διαφημίσεις.
– Μην ξεχνάτε να παίρνετε και να φυλάσσετε τις αποδείξεις για ό,τι αγοράζετε, ιδιαίτερα τώρα τις γιορτές.