Η ρόκα είναι ένα από τα αγαπημένα σταυρανθή λαχανικά που προσφέρει ποικίλα οφέλη στον οργανισμό μας.
Η ρόκα έχει ελαφρώς πικάντικη γεύση και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αποδίδοντας ελάχιστες θερμίδες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένα ματσάκι ρόκα αποτελεί δημοφιλή προσθήκη σε σαλάτες, αλλά και ως γαρνίρισμα σε πιάτα, απογειώνοντας την γευστική εμπειρία καθώς και την διατροφική αξία του φαγητού σας.
Ταιριάζει με πίτσα και ζυμαρικά, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε λαχταριστές σαλάτες, προσθέτοντας ντοματίνια, παρμεζάνα, λεμόνι, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, σως βαλσάμικο, βινεγκρέτ ή ακόμα και φρούτα, όπως μήλο ή ρόδι.
Παρακάτω, ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να εντάξετε πιο συστηματικά την ρόκα στην διατροφή σας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Η ρόκα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και την φυσιολογική πήξη του αίματος. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνες C και Α, που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, και την καλή υγεία των ματιών.
Η ρόκα παρέχει επίσης φυλλικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, που είναι εξίσου σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.
Βοηθά στην πέψη
Όπως τα περισσότερα σταυρανθή λαχανικά, η ρόκα έχει άφθονες φυτικές ίνες, που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου, κάτι που σημαντικό για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ενώ συμβάλλουν στην αποβολή τοξινών.
Επίσης, οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν το μικροβίωμα του εντέρου, διευκολύνοντας την υγιή πέψη.
Αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες
Η ρόκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη (καροτενοειδή) που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Κάτι το οποίο σημαίνει ότι αποτελεί σύμμαχο του οργανισμού απέναντι σε καρδιαγγειακές παθήσεις και κάποιες μορφές καρκίνου, βοηθώντας στην σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Τα αντιοξειδωτικά, επίσης, βοηθούν στη διατήρηση της φυσικής λάμψης της επιδερμίδας και της υγείας των ματιών.
Για δίαιτα και αποτοξίνωση
Με μόλις 25 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, η ρόκα είναι η ιδανική επιλογή για όσα άτομα θέλουν να ακολουθήσουν ένα διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους ή αποτοξίνωσης.
Εξάλλου, η ρόκα είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες και λιπαρά, ενώ, χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού και στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού.