Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Γ. Περιστέρης, ΓΕΚ Τέρνα: «Θα δημιουργήσουμε 20.000 θέσεις εργασίας»

Γ. Περιστέρης, ΓΕΚ Τέρνα: «Θα δημιουργήσουμε 20.000 θέσεις εργασίας»

«Μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, αλλά κυρίως την νέα γενιά, αποτελούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα κ. Γιώργος Περιστέρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στους The Financial Times, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα: «Οι νέοι μας θα μπορούν πλέον να δουλέψουν στην πατρίδα τους, σε ενδιαφέρουσες  και καλά αμειβόμενες δουλειές σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, οι νέες τεχνολογίες, η πράσινη μετάβαση και η ψηφιοποίηση ιδιωτικού και δημόσιο τομέα.  Το Ταμείο Ανάκαμψής δεν είναι απλά μια οικονομική υπόθεση. Η επιτυχής αξιοποίηση του είναι θέμα κατεξοχήν κοινωνικό καθώς η δημιουργία θέσεων εργασίας για τη νέα γενιά είναι πρωτίστως ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης». 

Ο ρόλος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα στις νέες εξελίξεις

«Πιστεύουμε ακράδαντα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εμείς ως Όμιλος έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο έργων και επενδύσεων 5 δις ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 20.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Για τις προδιαγραφές που έχουμε ως χώρα και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα τόνισε ότι: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας και κέντρο (hub) αποθήκευσης ενέργειας για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.   Με νέα έργα ΑΠΕ όπως υπεράκτια πλωτά αιολικά πάρκα,  Με μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, όπως αυτές που βασίζονται στην αντλησοταμίευση που έχει μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία ( έως 70%) και Με ανάπτυξη των διασυνδέσεων, η χώρα μας θα ενισχύσει το ρόλο της στον κλάδο της ενέργειας.

Οι αλλαγές στον κλάδο ενέργειας

Αναφορά έκανε επίσης, ο κ. Περιστέρης στο νέο θεσμικό πλαίσιο τόσο για την αποθήκευση ενέργειας όσο και για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον ώστε να επισπευστούν οι σχετικές διαδικασίες.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε: «Η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκυλακάκη και την ομάδα της οποίας προΐσταται υπήρξε γρήγορη, αποτελεσματική και εξαιρετική οδηγώντας σε πολύ καλές επιλογές έργων.  Η υλοποίηση είναι μια πολύ πιο απαιτητική διαδικασία που θέλει ταχύτητα και ευελιξία από πλευράς Ευρωπαϊκών Αρχών, ώστε να μην έχουμε προβλήματα καθυστερήσεων που προκύπτουν συνήθως από την Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία και να ολοκληρωθούν τα έργα εγκαίρως. Από ελληνικής πλευράς, επίσης απαιτούνται νομικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις.  Ενδεχομένως καλό θα ήταν να τίθενται συγκεκριμένες προθεσμίες στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να παρέχουν εγκαίρως τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις». 

Το σύστημα χρηματοδότησης

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι: «Κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση, οι ξένες τράπεζες ήταν απούσες. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπόρεσε ωστόσο να στηρίξει τις σοβαρές και οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις, δίνοντας τους πρόσβαση σε χρηματοδότηση και καθιστώντας τις ικανές να φέρουν σε πέρας μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

Σήμερα, που οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την Οικονομία γενικότερα, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα για τις εύρωστες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Πιστεύω, μάλιστα, ότι σύντομα και οι ξένες τράπεζες θα δείξουν πάλι ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά καθώς η οικονομία θα βελτιώνεται».  

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις