weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Eurovision 2018: Η ελληνική συμμετοχή, η Παπαρίζου και ο… καφενές της ΕΡΤ

Eurovision 2018: Η ελληνική συμμετοχή, η Παπαρίζου και ο… καφενές της ΕΡΤ | Newsit.gr

Όπως μάλιστα είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο κείμενο στο Newsit.gr στο «TOP 10» της προηγούμενης χρονιάς ο τελικός του φεστιβάλ έδωσε στην ΕΡΤ τη δεύτερη θέση της κατάταξης. Λογικό λοιπόν κάποιος να σκεφτεί ότι στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής εργάζονται προσεχτικά σε ό,τι αφορά το φεστιβάλ αφού καταφέρνει να κερδίζει τηλεθεατές που έχουν… απάτητα στο τηλεκοντρόλ τους τα κουμπιά με τα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης. Είναι σίγουρο πως αν το φεστιβάλ τραγουδιού βρισκόταν σε ιδιωτικό σταθμό οι κατάλληλοι μηχανισμοί του θα δούλευαν πυρετωδώς προκειμένου να ετοιμαστούν όλα και να έχουν κέρδος. Στην κρατική τηλεόραση όμως που συντηρείται από το ανταποδοτικό τέλος-χαράτσι στους έλληνες φορολογούμενους το «κέρδος» είναι κάτι που δεν τους ενδιαφέρει… ή τουλάχιστον δεν το έχουν ανάγκη! Σε λογική «γιατί να κουραστούμε άδικα;» λοιπόν που επικρατεί για διάφορα θέματα στο ραδιομέγαρο εντάσσεται κι ό,τι αφορά το φεστιβάλ τραγουδιού.

Έτσι αν και όπως σας είχαμε αναφέρει πρώτα μέσα από το Newsit εδώ και αρκετό καιρό έχει αποφασιστεί πως θα γίνει «ελληνικός τελικός» ανάμεσα σε τρία υποψήφια τραγούδια για το ποιο θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο φετινό διαγωνισμό και μάλιστα, όπως σας ενημερώσαμε και με άλλο κείμενο, υπάρχει έτοιμο το πλαίσιο συμφωνίας με τις τρεις δισκογραφικές εταιρείες που πρέπει να αποδεχθούν για να συμμετέχουν στον ελληνικό τελικό τελικά… κάτι οι γιορτές… κάτι το ωράριο… κάτι οι άδειες… κάτι το «στραβό κλίμα» που επικρατεί στο ραδιομέγαρο «το ακριβές πλαίσιο συνεργασίας ακόμα συντάσσεται», όπως μας λένε πρόσωπα που γνωρίζουν καλά. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν μέχρι «να συνταχθεί», να γίνουν συναντήσεις με τις τρεις δισκογραφικές εταιρείες, να υπογραφεί και να οριστεί το πότε θα γίνει ο «ελληνικός τελικός» να συνειδητοποιήσουν εκεί στην ΕΡΤ ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Βέβαια… αν το συνειδητοποιήσουν, αφού είπαμε, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης… δεν υπάρχει άγχος και δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσουν για να κερδίσουν όταν υπάρχει το ανταποδοτικό τέλος-χαράτσι! Κι αν νομίζετε ότι το μόνο που καθυστερεί είναι η «σύνταξη του πλαισίου συμφωνίας» θα κάνετε λάθος γιατί ούτε η οργανωτική επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει για βασικά θέματα που αφορούν την προετοιμασία της χώρας μας, (όχι της ΕΡΤ, της χώρας μας!) όπως το να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο «αρχηγός της ελληνικής αποστολής», ποιος θα αναλάβει τον Τύπο διεθνώς κλπ κλπ, θέσεις που είναι απαραίτητες να είχαν αναλάβει κάποιοι και να έκαναν ήδη δουλειά, αν θέλουν στο ραδιομέγαρο να πάνε στη Λισαβόνα προετοιμασμένοι κι όχι απλά για… βακέισιονς! 

Βέβαια στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μου αναμένεται τις επόμενες ημέρες «να συνταχθεί» -επιτέλους!- το κείμενο που θα δοθεί στις τρεις δισκογραφικές με τις οποίες αναμένεται να συναντηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Όσες από αυτές το αποδεχθούν θα συμμετέχουν στον ελληνικό τελικό για τον οποίο όμως δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία και έτσι τελευταία στιγμή η ΕΡΤ θα κλείσει το στούντιο της Κατεχάκη, θα πετάξει ένα μαύρο πανί στον τοίχο και λίγα λαμπάκια (όπως έκανε και στο πρωτοχρονιάτικο… show της), θα βάλει και λίγες καρέκλες… και έτοιμος ο καφενές.  Ενώ σε άλλες χώρες ο τελικός για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα τους εκπροσωπήσει στο φεστιβάλ στήνονται πραγματικά show και αποφέρουν διαφημιστικά έσοδα, για την ΕΡΤ αρκεί ο «καφενές»! 

Από την άλλη αξίζει να αναφέρω ότι η επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Χρήστο Λεοντή δίνει μία αχτίδα ελπίδας αλλά και πάλι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Κι ίσως αυτό θέλουν ορισμένοι ώστε να πείσουν ότι πρόκειται για «πανηγυράκι» έστω κι αν αυτοί είναι για τα «καφενεία»! Και το δυσάρεστο είναι ότι αν και στην ΕΡΤ υπάρχουν ικανά, ικανότατα στελέχη σε όλους τους τομείς, το στιλ «καφενέ» προτάσσει σοβαρά εμπόδια για να κάνουν τη δουλειά τους έτσι όπως την ξέρουν, έτσι όπως την θέλουν. Ίσως γιατί τελικά ο «καφενές» θα είναι τέλεια δικαιολογία για να πέσει το «μαύρο» χωρίς πλέον να βρεθεί κανείς στα κάγκελα…!

Τέλος, επειδή από χθες ξέσπασε τσουνάμι φημών ότι έγινε πρόταση στην Έλενα Παπαρίζου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο φετινό διαγωνισμό και για αυτό αρνήθηκε την πρόταση από την Κύπρο, να αναφέρω ότι ο λόγος της επίσκεψής της στο ραδιομέγαρο ήταν άλλος και όχι για το φεστιβάλ τραγουδιού.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μου υπήρχε προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό συνάντηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, Τάσο Συμεωνίδη. Η συνάντηση είχε θέμα το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ορχήστρα της ΕΡΤ καθώς επιθυμούν το δεύτερο εξάμηνο του 2018 να κάνουν συναυλίες με καλλιτέχνες και για αυτό έχουν γίνει συναντήσεις και με άλλους, όπως τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Μάνο Πυροβολάκη. Με αφορμή όμως το «θολό» τοπίο για τον «ελληνικό τελικό» η επίσκεψη της Παπαρίζου στο ραδιομέγαρο φούντωσε τις φήμες για «απευθείας ανάθεση» που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι όσα αναφέραμε, ότι στην ΕΡΤ για ακόμα μία  φορά αφήνουν το χρόνο να κυλά… αφού και το χρήμα από το ανταποδοτικό τέλος -χαράτσι κυλά… και δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Δεν είναι τυχαίο που σύντομα ένα ακόμα στέλεχος έχοντας βαρεθεί τον «καφενέ» και όπως έκαναν και άλλοι στο παρελθόν πρόκειται να αποχωρήσει από την κρατική τηλεόραση! Αλλά για αυτό και άλλα… κεφενεδίστικα, εν ευθέτω χρόνω…!

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΕΛΑΣ
#TAGS MM