Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Eurogroup: Μια τρύπα στο νερό μετά το ολονύχτιο θρίλερ

Eurogroup: Μια τρύπα στο νερό μετά το ολονύχτιο θρίλερ

Κατώτερο των περιστάσεων για άλλη μια φορά, το Eurogroup εγκλωβίστηκε στην αδιάλλακτη στάση της Γερμανίας για το ευρωομόλογο και παρά το ολονύχτιο θρίλερ, δεν κατέληξε… πουθενά για την επόμενη μέρα της κρίσης που δημιουργεί παγκοσμίως ο κορονοϊός.

Το που θα κατέληγε το Eurogroup είχε φανεί από τα μεσάνυχτα σχεδόν, όταν ο εκπρόσωπος του προέδρου Μάριο Σεντένο ανακοίνωνε μέσω twitter ολιγόωρη διακοπή και επανέναρξη της τηλεδιάσκεψης τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας). Αλλά ήταν τέτοια η κόντρα ανάμεσα στους συμμετέχοντες για το ευρωομόλογο, που υπήρξε νέα διακοπή. Και όπως έγινε γνωστό θα γίνει συνέντευξη Τύπου στις 11:00 το πρωί.

Το Eurogroup βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού αλλά «δεν έχει φθάσει ακόμη στην επίτευξή της. Η δουλειά για μια φιλόδοξη οικονομική πολιτική της ΕΕ σε αντίδραση στην COVID-19 είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε στις 10:00 ώρα Βρυξελλών (σ.σ. 11:00 ώρα Ελλάδας). Καληνύχτα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Λουίς Ρέγκο, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Με… ωραία λόγια είπε αυτό που ήξεραν όλοι: ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «σκοτώθηκαν», πως το ευρωομόλογο μάλλον δεν θα γίνει ούτε τώρα πραγματικότητα γιατί η Γερμανία δεν κάνει πίσω αλλά πλέον στο παιχνίδι έχει μπει και το βέτο της Ιταλίας και τα πράγματα περιπλέκονται για το ποιος θα είναι ο συμβιβασμός που θα βρεθεί.

Η πρόταση του Σεντένο είναι αντί ευρωομολόγου να δοθούν δάνεια από τον ESM που να συνδέονται με όρους, από εγγυήσεις της Κομισιόν για την ανεργία ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και από την ΕΤΕπ με δάνεια ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Συνολικά πρόκειται για πακέτο μισού τρισ. ευρώ.

Αλλά η Ιταλία διαφωνεί και απαιτεί να εκδοθεί ευρωομόλογο, αλλά μ’ αυτό διαφωνούν η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της.

Με πληροφορίες και από euro2day.gr

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις