Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ τα μεγάλα σωσίβια του προϋπολογισμού

ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ τα μεγάλα σωσίβια του προϋπολογισμού

Ο ΦΠΑ απογείωσε τα έσοδα του εννεαμήνου και ο ΕΝΦΙΑ τα έσοδα του Σεπτεμβρίου.

Από τα οριστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τα έσοδα του προϋπολογισμού το εννεάμηνο και το Σεπτέμβριο προκύπτει ότι ο ΦΠΑ είναι ο βασικός αιμοδότης της υπέρβασης των εσόδων κατά 1,4 δισ. ευρώ, αφού η αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ σε σύγκριση με πέρυσι ήταν 1,17 δισ. ευρώ περισσότερα, από 9,779 δισ. το εννεάμηνο του 2015 στα 10,95 δισ. το 2016.

Ο ΕΝΦΙΑ ήταν η κινητήριος δύναμη που εκτόξευσε τα έσοδα του Σεπτεμβρίου, αφού φέτος εισπράχτηκαν 1,009 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της η ΓΓΔΕ αφού επισημαίνει ότι καλύτερα κινήθηκαν τα έσοδα του προϋπολογισμού με βάση τα οριστικά στοιχεία τόσο για το Σεπτέμβριο, όσο και για το εννεάμηνο, σε ανακοίνωσή της χρησιμοποιεί τα στοιχεία και για επικοινωνιακούς λόγους, κάνοντας λόγο για “τεκμηριωμένη απάντηση προς όσους και όσες προφήτευαν τον εκτροχιασμό των δημοσίων εσόδων¨.

Οπως αναφέρει η ΓΓΔΕ από τα οριστικά στοιχεία προκύπτει ότι:
α) Τα έσοδα (προ επιστροφών) για τον Σεπτέμβριο είναι 5,6 δις ευρώ, ενώ με τα προσωρινά στοιχεία ήταν 5,512 δις ευρώ .

β) Τα έσοδα (προ επιστροφών)για το 9μηνο είναι 4,03% πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού, ενώ με τα προσωρινά στοιχεία ήταν 3,79%.

γ) Τα καθαρά έσοδα για το 9μηνο είναι 4,34% πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού, ενώ με τα προσωρινά στοιχεία ήταν 3,15%

δ) Τα καθαρά έσοδα για τον Σεπτέμβριο είναι 23,31% πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού, ενώ με τα προσωρινά στοιχεία ήταν 19,33%.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε