Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

ΟΟΣΑ: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

«Μαύρα κι άραχνα» είναι τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ανεργία στην Ελλάδα. Φέτος θα φτάσει το 16% και το 2012 στο 16,4%!

Στην εξαμηνιαία του έκθεση, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού, το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Yπάρχουν κίνδυνοι στην πορεία της Ελλάδας προς τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της και την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη», τονίζεται στην έκθεση του Οργανισμού.

«Πολλά πράγματα μπορούν να κινηθούν σε αρνητική κατεύθυνση στο διεθνές περιβάλλον, περιλαμβανομένης μίας περαιτέρω απώλειας εμπιστοσύνης ή μίας σημαντικής εξασθένησης στις εξαγωγικές αγορές. Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει λίγα για να επηρεάσει τους παράγοντες αυτούς. Μπορεί, ωστόσο, να συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μία καθυστέρηση στους τομείς αυτούς θα ζημίωνε την αξιοπιστία, επιδεινώνοντας έτσι την ήδη δύσκολη κατάσταση», σημειώνεται.

Από το 2012 προβλέπεται η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, καθώς θα ενισχύεται η ζήτηση από το εξωτερικό, θα βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα και θα αρχίσουν να αποδίδουν οι ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο ΟΟΣΑ αναμένει το ΑΕΠ της Ελλάδας να μειωθεί εφέτος κατά 2,9% και να αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 0,6%.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει, επίσης, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωθεί φέτος στο 7,5% του ΑΕΠ και το 2012 στο 6,5% του ΑΕΠ από 10,4% του ΑΕΠ το 2010. Για τον πληθωρισμό (αποπληθωριστή ιδιωτικής κατανάλωσης) προβλέπει ότι εφέτος θα είναι 2,6% και το 2012 θα υποχωρήσει στο 0,7%.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί στο 8,6% του ΑΕΠ εφέτος από 10,4% που ήταν πέρυσι και να μειωθεί περαιτέρω στο 7,2% του ΑΕΠ το 2012.

Η επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, που συμφώνησε η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αναφέρει ο ΟΟΣΑ «εξαρτάται κυρίως από τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών και την περαιτέρω πρόοδο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με συνολικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπισθούν χρόνιες ακαμψίες στη δημοσιονομική διαχείριση και στις αγορές εργασίας και προϊόντων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
”Πιάστε πρώτα τους στόχους σας και μετά..επιμήκυνση”

SOS Γιούνγκερ: Στον αέρα η 5η δόση

”Ανέφικτο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε