Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Στον δρόμο του ΟΣΕ κι άλλες ΔΕΚΟ – Ορκωτοί ελεγκτές στα δημόσια νοσοκομεία – Τι είπε η τρόϊκα στον Παπακωνσταντίνου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Οικονομία στις ΔΕΚΟ, ιδιαίτερα τις ελλειμματικές ζήτησαν οι ελεγκτές της τρόϊκας από τον υπουργό Οικονομικών στην πολύωρη συνάντηση που είχαν μαζί του.
Αποφασίστηκε οτι μέσα στο 2010 θα προχωρήσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, τα οποία θα είναι παρόμοια με το πρόγραμμα για τον ΟΣΕ, ενώ άμεσα αναμένεται να τοποθετηθούν ορκωτοί ελεγκτές σε όλα τα νοσοκομεία.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής τέθηκαν εκτός από την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών, οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο με το “κέντρο βάρους” να βρίσκεται στις δαπάνες ΔΕΚΟ, νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων που επιβαρύνουν επιπρόσθετα το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.

    Οι ελεγκτές της τρόικας ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον κ. Παπακωνσταντίνου για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο και σύμφωνα με πληροφορίες πήραν την διαβεβαίωση του υπουργού ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το έλλειμμα θα επιτευχθεί πλήρως, ακόμη και στην πλέον ακραία περίπτωση ύφεσης ή υπέρβασης των δαπανών στις ΔΕΚΟ.

    Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το Δημόσιο έχει ήδη ένα “μαξιλάρι” ύψους 4 δισ. ευρώ από τη μεγάλη συγκράτηση των δαπανών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών του προϋπολογισμού στα νοσοκομεία, τις ΔΕΚΟ και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ενώ, ειδικά για τον περιορισμό των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι ελεγκτές της τρόικας ενημερώθηκαν ότι αυτό οφείλεται στις καθυστερήσεις ορισμένων φορέων στην εκτέλεση των δημοσίων έργων.

  Εκτιμάται ότι η ύφεση το τρέχον έτος θα είναι μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων και θα κυμανθεί μεταξύ -3% και -3,2%.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, στη συνάντηση με την τρόικα αναφέρθηκε ότι υπάρχει μεν υπάρχει μια αισθητή επίπτωση από την αύξηση των φόρων, αλλά παράλληλα απαιτείται μία εντονότερη προσπάθεια για την τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά, ώστε να απορροφάται μέρος αυτών των επιπτώσεων μέσω της μείωσης του περιθωρίου κέρδους.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε επίσης την τρόικα για τις επικείμενες αλλαγές στις δομές του φορολογικού συστήματος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μικρών αλλαγών στο μνημόνιο και κυρίως σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών (π.χ. επιτάχυνσης ορισμένων αλλαγών, όπως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων- όπως συνέβη και με την επιτάχυνση στο χρονοδιάγραμμα αλλαγών στο ασφαλιστικό).

 Το κλιμάκιο της τρόικας- το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 30 άτομα- θα έχει τις επόμενες ημέρες, και κυρίως την Τετάρτη, διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης (Υγείας, Άμυνας, Εσωτερικών, Υποδομών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Εργασίας), τον ΟΔΔΗΧ, τον ΣΕΒ, τη Νέα Δημοκρατία, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ δεν έχουν ακόμα απαντήσει τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ).

Την επόμενη εβδομάδα θα καταρτίσουν ένα προσχέδιο με τα πρώτα συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με βάση και το οποίο θα εγκριθεί η εκταμίευση της β΄ δόσης του δανείου, ύψους 9 δις. ευρώ, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γ. Ζαννιάς είναι σε καθημερινή επαφή με τους ελεγκτές και με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όλοι λένε πως θα επαναληφθεί ο «ακήρυχτος πόλεμος» ανάμεσα στον κ. Παπακωνσταντίνου και στην κυρία Κατσέλη για το ποιος ευθύνεται για τον πληθωρισμό, ο οποίος σε εποχή σκληρής λιτότητας και βαθειάς ύφεσης παραμένει… ρωμαλέος στο 5,2%.

Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας οι επιτελείς της υπουργού Οικονομίας έχουν ετοιμάσει λεπτομερείς πίνακες οι οποίοι αποδεικνύουν ότι η αύξηση των φόρων «χτίζει» το 77,1% του πληθωρισμού, (δηλαδή το 4%), ενώ μόνο το υπόλοιπο 1,2% οφείλεται στα «διαρθρωτικά ελλείμματα». Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών απαντούν ότι η επίπτωση των φόρων ήταν ασφαλώς αναμενόμενη, αλλά η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών θα είχε δημιουργήσει συνθήκες για ταχύτερη αποκλιμάκωση των τιμών.

   

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε