Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Συμφώνησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψoυς 100 δισ. ευρώ – Και τώρα έρχεται το “κούρεμα”

– Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Παπανδρεου- Μπαρόζο
– Ανοίγει ο δρόμος για το δεύτερο δάνειο που θα κοστίσει πολύ ακριβά στους Έλληνες
– Tα σενάρια για κούρεμα δίνουν και παίρνουν με τους Γερμανούς και Γάλλους ακόμα να ερίζουν
–  To Newsit θα σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από την κρίσιμη Σύνοδο

Σε συμφωνία επί της αρχής κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα πηγές που επικαλείται το Reuters αλλά και το Associated Press οι υπουργοί κινούνται προς την κατεύθυνση για “ένεση” των τραπεζών με ποσό ύψους 100 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, επικαλούμενο έγγραφο που χρησιμοποιείται στις συζητήσεις του Ecofin, ανέφερε ότι συνολικά απαιτούνται περίπου 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεξεργάζονται σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βάση των οποίων θα ζητηθεί από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας tier 1 στο 9% έως τον Ιούνιο του 2012.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι τράπεζες που δεν θα επιτύχουν το στόχο του 9% θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση των κεφαλαίων τους είτε μέσω ιδιωτικών πηγών χρηματοδότησης είτε μέσω κρατικής ενίσχυσης. Ως έσχατη λύση θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο Jean-Claude Juncker απο τις Βρυξέλλες, οι τελικές αποφάσεις για τη συνολική λύση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση, θα ληφθούν την Τετάρτη στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ενώ για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας είπε χαρακτηριστικά ότι συμφωνήθηκε μια «σημαντική» αύξηση.

ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΒΕΒΑΙΟ – ΕΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ

Για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά 50% κάνει λόγο διπλωματική πηγή, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Η εν λόγω πηγή φέρεται να δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν την Παρασκευή το βράδυ να ζητήσουν από τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες, που αντέχουν, να υποστούν απώλεια της τάξης «τουλάχιστον 50%» του χρέους της χώρας, διαφορετικά η χώρα απειλείται με χρεοκοπία.

O υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος εισερχόμενος σήμερα στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου συνεδριάζει το Eco/Fin, εξέφρασε προς τους εκπροσώπους του Τύπου την ικανοποίησή του για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup να εγκρίνει την 6η δόση των δανείων προς την Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ζητούμενο πλέον είναι η εφαρμογή μιας βελτιωμένης εκδοχής των αποφάσεων που έλαβε η ΕΕ στις 21 Ιουλίου.

Αυτή η τελευταία φράση του κ. Βενιζέλου για βελτιωμένη εκδοχή είναι και αυτή που επιβεβαιώνει πως οι διαπραγματεύσεις για ένα μεγαλύτερο κούρεμα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των FΤ επικαλούμενο μια «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση των δανειστών αναφέρει ότι το ποσό των 109 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί για το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα ενδέχεται να αποβεί ανεπαρκές, συμπληρώνοντας πως οι ανάγκες της χώρας μπορεί να εκτοξεύσουν το συγκεκριμένο ποσό στα 444 δισ. Ευρώ.

Διαβαστε την είδηση για το δημοσίευμα των Financial Times

Το Eurogroup άναψε το “πράσινο φως” για την έκτη δόση του δανείου (8 δισ. ευρώ) , η οποία θα εκταμιευθεί μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου, μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου των σκληρών θυσιών από τον ελληνικό λαό. Ζήτησαν όμως μεγαλύτερη προσπάθεια ειδικά στις μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Διαβάστε επίσης:

“Συμφωνία για κούρεμα κατά 50% αλλιώς χρεοκοπία” – Βενιζέλος: Πάμε για την 21η Ιουλίου plus

Κατά της εξόδου της Ελλάδας απο το ευρώ η υπ. οικονομικών της Αυστρίας

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε