Διεθνή

ΔΝΤ: Στο 130,2% του ΑΕΠ θα μειωθεί το ελληνικό χρέος έως το 2030

Πτώση σχεδόν 17 ποσοστιαίες μονάδες σε 5 χρόνια

Μείωση του ελληνικού χρέους την επόμενη πενταετία προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στη νέα του έκθεση Fiscal Monitor.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το χρέος της Ελλάδας θα υποχωρήσει από 146,7% του ΑΕΠ το 2025 στο 130,2% το 2030, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 17 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε πέντε χρόνια και με συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα κάθε χρόνο.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα προβλέπεται να διαμορφωθούν στο 3,2% του ΑΕΠ το 2025, σημαντικά χαμηλότερα από την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για 3,6%, ενώ για το 2026 ο πήχης τοποθετείται στο 2,3%, έναντι 2,8% που προβλέπει η Αθήνα. Σταδιακά, τα πλεονάσματα αναμένεται να διαμορφωθούν στο 1,8% του ΑΕΠ για το 2027 και το 2028, να αυξηθούν οριακά στο 1,9% το 2029, και να καταλήξουν στο 2% του ΑΕΠ το 2030.

Όσον αφορά το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, το ΔΝΤ προβλέπει ισορροπία το 2025, με μηδενικό έλλειμμα, και ήπια επιδείνωση τα επόμενα χρόνια, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται γύρω στο – 1,4% του ΑΕΠ από το 2027 και μετά. Το Ταμείο σημειώνει ότι τα μικρά αυτά ελλείμματα δεν ανατρέπουν τη συνολική δημοσιονομική εικόνα και σχετίζονται κυρίως με την αύξηση των δαπανών για ανάπτυξη και κοινωνική στήριξη.

Τα έσοδα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, προβλέπεται να υποχωρήσουν σταδιακά στο 46,8% του ΑΕΠ το 2030, από 49,8% που είναι τώρα πιθανόν ως αποτέλεσμα περαιτέρω μειώσεων φόρων. 

Οι δαπάνες αναμένεται να ακολουθήσουν παρόμοια πορεία, αυξανόμενες στο 50,8% του ΑΕΠ το 2026 και μειούμενες σταδιακά στο 48,2% το 2030.

Υψηλό το παγκόσμιο δημόσιο χρέος

Η έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί πάνω από το 100% του ΑΕΠ το 2029, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1948, ακολουθώντας πιο απότομη ανοδική τροχιά από ό,τι προβλεπόταν πριν την πανδημία.

Πολλές μεγάλες χώρες -όπως ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ- προβλέπεται ότι έχουν ή θα φτάσουν σε ένα επίπεδο δημόσιου χρέους μεγαλύτερο από το 100% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ο δημοσιονομικός κίνδυνος για αυτές τις χώρες είναι μέτριος, επειδή έχουν συνήθως βαθιές και ρευστές αγορές κρατικών ομολόγων και συχνά ευρύτερες επιλογές πολιτικής.

Αντίθετα, πολλές αναδυόμενες αγορές και χώρες με χαμηλό εισόδημα αντιμετωπίζουν δυσκολότερες δημοσιονομικές προκλήσεις, παρά το σχετικά χαμηλό χρέος τους.

Γενικά, η δυναμική του παγκόσμιου δημόσιου χρέους έχει αυξηθεί θεαματικά, λόγω και της αύξησης των επιτοκίων τα τελευταία χρόνια, εγκυμονώντας δημοσιονομικούς κινδύνους, σύμφωνα με το ΔΝΤ, καθώς μάλιστα η μελλοντική πορεία των επιτοκίων είναι πολύ αβέβαιη.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες για αυξημένες αμυντικές δαπάνες όπως και δαπάνες για φυσικές καταστροφές, για το δημογραφικό και την ανάπτυξη συνδυάζονται με «πολιτικές κόκκινες γραμμές κατά της αύξησης φόρων και με μειωμένη δημόσια συνειδητοποίηση των δημοσιονομικών ορίων», σημειώνει το Ταμείο.

«Το συμπέρασμα είναι αναπόδραστο: ξεκινώντας από υπερβολικά υψηλά ελλείμματα και χρέη, η επιμονή σε δαπάνες μεγαλύτερες από τα φορολογικά έσοδα θα ωθεί το δημόσιο χρέος σε όλο και υψηλότερα επίπεδα απειλώντας τη βιωσιμότητα και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα», τονίζεται στην έκθεση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Έκκληση βιομηχάνων ηλεκτρικής ενέργειας: Στα δίκτυα να «πέσει» ο ΝΑΤΟϊκός στόχος για επενδύσεις 1,5% του ΑΕΠ σε υποδομές
Η Eurelectric τονίζει ότι οι επενδύσεις σε τομείς που σχετίζονται με την άμυνα, αλλά και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις πολιτικής, μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της ΕΕ, να επιταχύνουν την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και να προστατεύσουν τους πολίτες από τις αυξανόμενες υβριδικές απειλές
Electricity pylon (high voltage power line), black contour, against the background of a romantic evening sky
Ουκρανία: Η σφήνα Τραμπ στο δάνειο με ρωσικά assets, η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και το «σενάριο Καμπούλ»
Ευρωπαϊκοί διπλωματικοί παράγοντες φοβούνται πως ενδεχόμενη απομάκρυνση του Ζελένσκι θα έφερνε πλήρη αποσταθεροποίηση στην οικονομία της Ουκρανίας κατά το πρότυπο του Αφγανιστάν το 2021
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Σε πιο «επιθετικά» εμπορικά μέτρα ωθεί η Κίνα την ΕΕ λέει το το ευρωπαϊκό εμπορικό επιμελητήριο
Kατά τους πρώτους 11 μήνες της χρονιάς οι εξαγωγές της Κίνας ξεπέρασαν τις εισαγωγές της κατά περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια ένα ποσό πρωτοφανές, που αναδεικνύει το μέγεθος του εμπορικού πλεονάσματος της χώρας
iStock
Γαλλία: Δόθηκε η αρχική έγκριση από την βουλή για την δαπάνη του προϋπολογισμού κοινωνικής ασφάλισης
Η επιτυχία ή η αποτυχία του Λεκόρνου θα καθορίσει τις πιθανότητές του να συγκεντρώσει υποστήριξη για τον κύριο προϋπολογισμό όταν η κάτω βουλή του κοινοβουλίου ξεκινήσει τη συζήτησή του στις 15 Δεκεμβρίου
iStock