Διεθνή

ΕΚΤ: Έρχεται απλοποίηση των απαιτήσεων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές

Λιγότερα διαδικαστικά βήματα, απλοποίηση της σύνδεσης απαιτήσεων και ανάλυσης κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δήλωσε ότι θα εφαρμόσει μια νέα, απλούστερη μέθοδο για τον καθορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων για μεμονωμένες τράπεζες, προκειμένου να βοηθήσει να καταστεί η εποπτεία της στον κλάδο πιο αποτελεσματική και αποδοτική.

Η διαδικασία θα έχει λιγότερα διαδικαστικά βήματα και θα απλοποιήσει τη σύνδεση μεταξύ των απαιτήσεων και της ανάλυσης των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, σύμφωνα με την Κλαούντια Μπουχ, η οποία ηγείται του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Έτσι θα ενημερώνονται πληρέστερα οι τράπεζες διευκολύνοντας τες να κατανοούν και να ενεργούν βάσει των αξιολογήσεων, έγραψε σε ανάρτηση στο blog της σήμερα (11.03.2025).

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδιώκουν να καταστήσουν τις τράπεζες πιο ανταγωνιστικές, ανατρέποντας τους κανονισμούς που θεσπίστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η ΕΚΤ έχει μέχρι στιγμής αντιταχθεί στις εκκλήσεις για την αποδυνάμωση των κεφαλαιακών κανονισμών, ενώ έχει επισημάνει μεμονωμένες προσπάθειες για την επιτάχυνση διαφόρων διαδικασιών στον εποπτικό της βραχίονα.

Η αναθεώρηση ανακοινώθηκε προηγουμένως στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αναθεώρησης της εποπτείας της ΕΚΤ. Η Μπουχ δήλωσε ότι η νέα μεθοδολογία θα επιτρέψει στους επόπτες να κρίνουν καθώς βαθμολογούν τις τράπεζες με βάση τους επιμέρους κινδύνους.

Η ΕΚΤ θα τη δοκιμάσει εσωτερικά φέτος, ενώ οι απαιτήσεις βάσει των επικαιροποιημένων διαδικασιών θα τεθούν σε ισχύ το 2027. Δεν αναμένεται να «οδηγήσει σε απότομες αλλαγές στις κεφαλαιακές απαιτήσεις», έγραψε η Μπουχ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Πιθανή η συμφωνία Καναδά – ΗΠΑ για τους δασμούς έως την επόμενη εβδομάδα, λέει ο Κάρνεϊ
Τόνισε επιπλέον σημασία των συνομιλιών της κυβέρνησής του με τις ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, καθώς ο Καναδάς επιδιώκει να διαφοροποιήσει το εμπόριό του πέρα από τις ΗΠΑ
Ο Μαρκ Κάρνεϊ
ΕΕ κατά Ρωσίας: Προ των πυλών αξιοποίηση των παγωμένων ρωσικών assets και νέο μπλόκο στον σκιώδη στόλου μεταφοράς πετρελαίου
Η Σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 23 Οκτωβρίου αναμένεται να επικυρώσει τον τερματισμό των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου 2025
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν
SOS Βρυξελλών για «σκιώδη στόλο» στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μετά την απαγόρευση τους
Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη πολυπλοκότητα της ανίχνευσης της προέλευσης του φυσικού αερίου, και (...) ότι οι Ρώσοι προμηθευτές ενδέχεται να επιδιώξουν να παρακάμψουν τον παρόντα κανονισμό επισημαίνει το ευρωπαϊκό συμβούλιο των υπ. Ενέργειας
Ένα δεξαμενόπλοιο LNG