Διεθνή

Έκθεση Oxfam: Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ

Οι εισοδηματικές ανισότητες είναι υψηλές ή μεγεθύνονται σε πάνω από το 60% των χωρών που είναι ενταγμένες το τρέχον διάστημα σε προγράμματα στήριξης ή βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ), φθάνοντας κάποιες φορές σε επίπεδο συναγερμού με βάση δείκτες των Ηνωμένων Εθνών, τονίζει έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, 64 από τις 106 χώρες που δέχονται στήριξη η βοήθεια από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς είδαν τις ανισότητες να αυξάνονται αισθητά, ενώ είναι ιδιαίτερα υψηλές σε σχεδόν 40, ανάμεσά τους στην Γκάνα, στην Ονδούρα και στη Μοζαμβίκη. «Το ΔΝΤ και η ΠΤ παρουσιάζουν τον αγώνα εναντίον των ανισοτήτων ως προτεραιότητα, όμως ταυτόχρονα υποστηρίζουν πολιτικές που τις μεγεθύνουν. Ο απλός κόσμος υποφέρει ολοένα περισσότερα από τις δημοσιονομικές περικοπές στην υγεία, στην παιδεία και στις μεταφορές. Αυτή η υποκρισία υψηλού επιπέδου πρέπει να τερματιστεί», τόνισε η επικεφαλής της Όξφαμ στην Ουάσιγκτον, η Κέιτ Ντόναλντ, κατά δελτίο Τύπου της ΜΚΟ.

Η αύξηση του δημόσιου χρέους, ιδίως εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων, μειώνει τη δυνατότητα αυτών των χωρών να χρηματοδοτήσουν την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια στον βαθμό που απαιτείται για να μειωθούν οι ανισότητες.

Αν και «η συμφωνία που υπέγραψε» το 2023 για τη μείωση των ανισοτήτων, «κάτι χωρίς προηγούμενο σε 80 χρόνια», είναι «ιστορική απόφαση», η Παγκόσμια Τράπεζα, αν θέλει «να δράσει αληθινά γι’ αυτό» έχει μπροστά της την «πρώτη δοκιμασία», που είναι «να αυξήσει τα δάνειά της στις πιο φτωχές χώρες», πρόσθεσε η κυρία Ντόναλντ.

Η βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης χρέους ή κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν, θα είναι ανάμεσα στα βασικά θέματα συζήτησης στις ετήσιες συνόδους του ΔΝΤ και της ΠΤ, που διεξάγονται αυτή την εβδομάδα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Οι απαραίτητες δημόσιες δαπάνες για την υποστήριξη των οικονομιών την περίοδο της πανδημίας, κατόπιν τα σοκ του πληθωρισμού παγκοσμίως και του πολέμου στην Ουκρανία, ανάγκασαν πολλά κράτη να χρεωθούν την ώρα που τα επιτόκια ανεβαίνουν, με αποφάσεις κεντρικών τραπεζών των μεγαλύτερων οικονομιών, προκειμένου να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

Το συγκεκριμένο κοκτέιλ ανεβάζει σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κάποιων χωρών, που συχνά αδυνατούν να τηρήσουν προθεσμίες, ή δαπανούν πάνω από τον μισό προϋπολογισμό τους γι’ αυτό.

Το ΔΝΤ λέει συχνά πως είναι ανάγκη οι κυβερνήσεις να προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες των πληθυσμών τους. Ενώ, στη θεωρία τουλάχιστον, στις βασικές αποστολές της Παγκόσμιας Τράπεζας συγκαταλέγεται η συμβολή της στον αγώνα για να τερματιστεί η φτώχεια σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Κονδύλι 35 δισ. ευρώ για την ασφάλεια στο διάστημα
Πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ θα διατεθεί έως το 2030 για την «αρχιτεκτονική ασφαλείας» στο διάστημα, καθώς η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν σημαντική απειλή και σε αυτό το πεδίο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους
Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προσελκύει Αμερικανούς επιχειρηματίες και επιδιώκει να αναπτύξει τη βιομηχανία κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών
Οι εξαγωγές ουκρανικών όπλων έχουν περιορισθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς όλα τα προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας διοχετεύθηκαν στην εθνική αμυντική προσπάθεια
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Νέοι κανόνες στο εμπόριο χάλυβα: Οι δασμοί των ΗΠΑ πιέζουν Καναδά, Μεξικό και Βραζιλία
Οι δασμοί Τραμπ φτάνουν το 50% στις εισαγωγές χάλυβα προς τις ΗΠΑ με τις γειτονικές χωρες να στρέφονται παράλληλα σε στρατηγικές ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης ώστε να αντισταθμίσουν την πτώση των εξαγωγών τους
Steel Wire in Coil warehouse
ΕΚΤ: Τα κέρδη των Ευρωπαίων επιχειρηματιών πίσω από την αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη
«Η αύξηση του ετήσιου ρυθμού ανόδου του αποπληθωριστή του ΑΕΠ αντανακλά την αύξηση της συμβολής των κερδών ανά μονάδα προϊόντος», αναφέρει η έκθεση της ΕΚΤ για το Σεπτέμβριο 2025
a multiple exposure of some piles of euro coins and a flag of the European Union
Φωτιά στον διεθνή εμπορικό πόλεμο βάζει η στροφή Τραμπ υπέρ της ανάκτησης των εδαφών της Ουκρανίας
Εν μέσω εκκλήσεων των συμμάχων για αύξηση της πίεσης στη Ρωσία, ο Τραμπ έχει εντείνει την πίεση στην Ευρώπη να μειώσει τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Ντόναλντ Τραμπ 1