Διεθνή

Γερμανία: Υποχωρεί ο πληθωρισμός σε χαμηλό επτά μηνών

Τα στοιχεία για τον Γερμανικό πληθωρισμό δίνουν ώθηση για νέες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός στην Γερμανία επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών, δίνοντας ώθηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, εν μέσω της αβεβαιότητας για τους δασμούς στις ΗΠΑ.

Οι τιμές καταναλωτή προχώρησαν κατά 2,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, από 2,3% τον Μάρτιο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία σήμερα (30.4.2025). Αυτό είναι λίγο πάνω από τη μέση εκτίμηση του 2,1%, σε έρευνα του Bloomberg. Το κόστος των υπηρεσιών στην Γερμανία επιταχύνθηκε, αλλά μπορεί να επηρεάστηκε από τις διακοπές του Πάσχα που πέφτουν αργότερα φέτος. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ακολουθούν αριθμούς από τη Γαλλία και την Ισπανία που παρουσιάστηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο, αν και η μέτρηση της Γαλλίας ήταν η χαμηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2021.

Τα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή (2.5.2025) αναμένεται να δείξουν ότι οι τιμές της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,1% σε σχέση με πέρσι τον Απρίλιο, ελαφρώς χαμηλότερα από τον προηγούμενο μήνα και λίγο πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Μια υποκείμενη μέτρηση που αφαιρεί ασταθή στοιχεία όπως η ενέργεια εκτιμάται ότι σημείωσε άνοδο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ ακούγονται αισιόδοξοι για τον πληθωρισμό τελευταία και προετοιμάζουν άλλη μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο μετά την έβδομη μείωση στον τρέχοντα κύκλο αυτόν τον μήνα. Επισημαίνουν όμως και την «εξαιρετική αβεβαιότητα», κυρίως λόγω των δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ επεκτάθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο. Όμως, η πρόοδος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 0,4% -διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο- δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις από την Ημέρα Απελευθέρωσης του Τραμπ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Έχοντας κατά νου ότι οι εισφορές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη, οι επενδυτές τιμολογούν δύο ή τρεις ακόμη μειώσεις επιτοκίων το 2025. Ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν την πιθανότητα ακόμη περισσότερων, ενώ η Franklin Templeton δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να σκέφτεται μια αύξηση μέχρι το τέλος του έτους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Κλείνει ένα μήνα το shutdown στις ΗΠΑ – Αντιμέτωπα με την στέρηση βασικών αγαθών δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά
Το φρένο στις πληρωμές του SNAP σημαίνει ότι εκατομμύρια χαμηλόμισθοι και οικογένειες με παιδιά μπορεί να βρεθούν χωρίς μηνιαία στήριξη για βασικά είδη διατροφής
Καπιτώλιο
ΗΠΑ: Το αναμενόμενο πάγωμα των επιτοκίων αυξάνει το κόστος δανεισμού
Η κίνηση αυτή αντανακλά μια μετατόπιση στο κλίμα της αγοράς, με τα συμβόλαια ανταλλαγής επιτοκίων που συνδέονται με τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο να υποδηλώνουν πλέον περίπου ισόποσες πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων
iStock
Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση απορρίπτει προτάσεις για φόρο πλούτου για τον προϋπολογισμό
Η κυβέρνηση αντιτάχθηκε στις προτάσεις, λέγοντας ότι η Γαλλία δεν έχει ποτέ φορολογήσει επιχειρηματικά περιουσιακά στοιχεία και ότι τα μέτρα πιθανότατα θα καταργηθούν από το συνταγματικό δικαστήριο
Alexis Sciard
Serafin: Ανταγωνιστικότητα, ασφάλεια και άμυνα χωρίς υποχώρηση των ευρωπαϊκών πολιτικών – Οι προτάσεις της Κομισιόν
Ο κ. Serafin επισήμανε ότι ο μακροπρόθεσμος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν έχει να κάνει απλά με νούμερα, αλλά κυρίως και πρωτίστως με πολιτικές και στρατηγικές επιλογές, για το πού θέλουμε και πού πρέπει να επενδύσουμε μαζί
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης