Διεθνή

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2022 – «Κάντε υπομονή, η χώρα μας θα ανθίσει», λέει ο Τραμπ

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι εισαγωγές «σκαρφάλωσαν» στα ύψη λόγω των δασμών Τραμπ

Συρρικνώθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2025 για πρώτη φορά από το 2022, λόγω της αύξησης των εισαγωγών πριν από τους δασμούς και των πιο μετριοπαθών καταναλωτικών δαπανών, ένα πρώτο στιγμιότυπο των επιπτώσεων από την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, πολύ κάτω από τη μέση ανάπτυξη περίπου 3% τα δύο προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε σήμερα (30.4.2025).

Σε μια ανάρτηση στο Truth Social που ακολούθησε την έκθεση, ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ΑΕΠ, αλλά αναφέρθηκε στο «Χρηματιστήριο του Μπάιντεν, όχι του Τραμπ».

«Δεν ανέλαβα πριν από τις 20 Ιανουαρίου. Οι δασμοί θα αρχίσουν σύντομα να εφαρμόζονται και οι εταιρείες αρχίζουν να μετακινούνται στις ΗΠΑ σε αριθμό ρεκόρ», αναφέρει στην ανάρτησή του.

«Η χώρα μας θα ανθήσει, αλλά πρέπει να απαλλαγούμε από την «υπερκάλυψη» του Μπάιντεν. Αυτό θα πάρει λίγο χρόνο, δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ να κάνει με τους ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥΣ, μόνο που μας άφησε με κακά νούμερα, αλλά όταν αρχίσει η έκρηξη, δεν θα έχει προηγούμενο. BE PATIENT!!!»

Τα στοιχεία αναδεικνύουν την προσπάθεια των εταιρειών να εξασφαλίσουν εμπορεύματα εν όψει των επεκτατικών δασμών, με τις καθαρές εξαγωγές να αφαιρούν σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Η μείωση των ομοσπονδιακών δαπανών επιβάρυνε επίσης το ποσοστό.

Οι καταναλωτικές δαπάνες – οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του ΑΕΠ – προχώρησαν με ρυθμό 1,8%, ο οποίος είναι ο ασθενέστερος από τα μέσα του 2023, αλλά εξακολουθεί να είναι καλύτερος από τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Ένας δείκτης της υποκείμενης ζήτησης στην οικονομία ήταν σταθερός, βοηθούμενος από την ταχύτερη αύξηση των αγορών εξοπλισμού για επιχειρήσεις από το 2020.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Βρυξέλλες σε συναγερμό: Η Ρωσία δοκιμάζει την ανατολική πτέρυγα – Ασύμμετρο κόστος για τις χώρες πρώτης γραμμής
Οι παραβιάσεις σε Πολωνία και Εσθονία ενεργοποίησαν το Άρθρο 4, με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 1η Οκτωβρίου να συζητά τη στήριξη της ανατολικής πτέρυγας
Μαχητικά αεροσκάφη 3
Η ΕΕ προωθεί το σχέδιο για τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας καθώς αυξάνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ουκρανίας
Ο Επίτροπος Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «Tα κράτη μέλη το βλέπουν ως μια πιθανή πορεία προς τα εμπρός και πρέπει να τα προετοιμάσουμε όλα σχετικά γρήγορα»
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Γερμανία: Η χαλάρωση του φρένου χρέους για την άμυνα επιβάλλει περικοπές στις δαπάνες υγείας – Ωμή σύσταση της Bundesbank
«Aκόμα και χωρίς νέες επιβαρύνσεις, ο προϋπολογισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης απαιτεί ήδη σημαντική εξυγίανση από το 2027 και μετά, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του χαλαρού φρένου χρέους», αναφέρει η Bundesbank
O Γερμανός καγκελάριος Μερτς 2
Αύξηση 12,5% στα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό και άνοδος στις αφίξεις – Αισιοδοξία για τον Σεπτέμβριο
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό στη χώρα μας κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 12,5%, φτάνοντας τα 12,1 δισ. ευρώ
Όψη της Σαντορίνης από ψηλά
Ο Σι πιέζει τον Τραμπ να μην επιβάλει περιορισμούς στο εμπόριο
Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως θετικές και ρεαλιστικές και ανέφερε πως ο Σι ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο θα μπορούσαν να χειριστούν τα ζητήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών προς όφελος και των δύο
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ