Διεθνή

ΗΠΑ: Εκκλήσεις για φοροελαφρύνσεις καθώς οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται εξαιτίας των δασμών του Τραμπ

Το διακύβευμα είναι πλέον υψηλότερο για το πακέτο φορολογικών μέτρων των Ρεπουμπλικάνων

Οι πολύ μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις δασμών του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αυξάνουν τον επείγοντα χαρακτήρα του πακέτου φοροελαφρύνσεων που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, ενώ απειλούν να υπονομεύσουν την τόνωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στις ΗΠΑ.

Με το μεγαλύτερο ξεπούλημα στη Wall Street από την εποχή της πανδημίας να αναδεικνύει τις ανησυχίες των επενδυτών για τα σχέδια του Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς των ΗΠΑ έναντι όλων των εμπορικών εταίρων, το διακύβευμα είναι πλέον υψηλότερο για το πακέτο φορολογικών μέτρων των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Μια απλή παράταση των μειώσεων φόρου εισοδήματος του 2017 που πρόκειται να λήξουν στο τέλος του 2025 δεν θα προσέφερε νέα δημοσιονομικά κίνητρα.

«Το κύριο ερώτημα είναι τι να κάνουν που να υπερβαίνει την παράταση των περικοπών του 2017;», δήλωσε ο Άλεκ Φίλιπς, επικεφαλής πολιτικός οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Goldman Sachs. «Οι δασμοί που συζητούνται μοιάζουν να είναι μεγαλύτερης κλίμακας από την καθαρή μείωση της φορολογίας που φαίνεται να εξετάζεται στο Κογκρέσο».

Οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται να γνωρίζουν το πιθανό αντιστάθμισμα. Τα μέλη των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα ένα σχέδιο προϋπολογισμού που προέβλεπε επιπλέον φορολογικές μειώσεις ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων, επιπλέον της παράτασης των μέτρων του 2017 κατά 4 τρισ. δολάρια.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, ένας από τους κύριους διαπραγματευτές του Τραμπ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να ενσωματώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ για τον τερματισμό της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων και των αμοιβών για υπερωρίες, πρόσθετες ελαφρύνσεις για τους ηλικιωμένους και εκπτώσεις για αγορές αυτοκινήτων αμερικανικής κατασκευής. Οι νομοθέτες στοχεύουν επίσης να συμπεριλάβουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που θεωρούνται από τις πιο ευνοϊκές για την ανάπτυξη προτάσεις.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Λευκού Οίκου, Στέφεν Μιράν, υποστήριξε επίσης την Παρασκευή (4.4.2025) ότι το σχεδιαζόμενο κύμα απορρύθμισης της κυβέρνησης θα έχει «ισχυρό, και αναμφισβήτητα πολύ ισχυρότερο» αποτέλεσμα από τους δασμούς.

Όμως ο κίνδυνος είναι η αύξηση των δασμών εισαγωγής να οδηγήσει την οικονομία σε ένα καθοδικό σπιράλ που καθιστά δύσκολη την ταχεία αναστροφή των φορολογικών περικοπών, της μειωμένης ρυθμιστικής επιβάρυνσης και ακόμη και των χαμηλότερων επιτοκίων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Γαλλία: Ποια περιθώρια έχει ο νέος πρωθυπουργός για να περάσει ένα νέο προϋπολογισμό λιτότητας
Η πρόταση προϋπολογισμού θα είναι μια από τις πρώτες σημαντικές δοκιμασίες για τον νέο πρωθυπουργό, ο οποίος, προκειμένου να αποφύγει την ίδια μοίρα με τον προκάτοχό του
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Σεμπαστιάν Λεκορνί 1
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Έρχεται το πρώτο ευρωπαϊκό σχέδιο χρηματοδότησης της προσιτής στέγασης
Πρέπει να επεξεργαστούμε επειγόντως μια νέα λύση για να χρηματοδοτηθεί η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας με βάση τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν - «Θα αναστείλουμε τη διμερή μας στήριξη προς το Ισραήλ»
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
4