Διεθνή

Κίνα: Οι τιμές καταναλωτή μειώνονται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα

Ο αποπληθωρισμός των τιμών παραγωγού εδραιώθηκε στην Κίνα τον Μάρτιο

Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα συρρικνώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ ο αποπληθωρισμός των τιμών παραγωγού εδραιώθηκε περαιτέρω, καθώς οι Κινέζοι εξαγωγείς προετοιμάζονται εν μέσω ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ λόγω των δασμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα διολίσθησε κατά 0,1% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, παραμένοντας σε επίπεδο αποπληθωρισμού μετά τη συρρίκνωση κατά 0,7% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σήμερα (10.5.2025). Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αμετάβλητη μέτρηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν για 29ο συνεχή μήνα, σημειώνοντας πτώση 2,5% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Νοέμβριο του 2024. Η δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε μείωση 2,3%.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, αυξήθηκε κατά 0,5%, ανακάμπτοντας από την πτώση του 0,1% τον Φεβρουάριο, αν και εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από την αύξηση 0,6% τον Ιανουάριο.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αύξησε τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές σε 125%, από 104% χθες το βράδυ, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, η Κίνα είχε προβεί σε αντίποινα χτυπώντας τις ΗΠΑ με δασμούς 84%.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Στροφή στις ΗΠΑ και αποστροφή προς την ΕΕ – Η νέα στρατηγική των «κρυφών Σκανδιναβών» της Γερμανίας υπό τον Μερτς
Ο Μερτς θέλει «ταχείας» επίλυσης των εμπορικών διαφορών με τις ΗΠΑ, αγορά των αμερικανικών Patriot και ενδιαφέρεται περισσότερο για την «Ευρώπη» και όχι την ...ΕΕ
O Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς
Νέα έκρηξη του δημοσίου χρέους στη Βρετανία – Πάνω από τις προβλέψεις ο νέος δανεισμός
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι καταγράφονται 6,6 δισεκατομμύρια λίρες περισσότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο λόγω αύξησης του τόκου του χρέους
UK flag