Διεθνή

Μπέσεντ (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Ασήμαντο το χρηματιστηριακό sell off εξαιτίας των δασμών – «Δεν είμαστε εστιασμένοι στη Wall Street»

«Η Wall Street τα πάει περίφημα, μπορεί να συνεχίσει να τα πηγαίνει περίφημα, αλλά έχουμε επικεντρωθεί στις μικρές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στα επεκτατικά σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών σε ξένες χώρες, παρά το γεγονός ότι το χρηματιστήριο της Wall Street κατέρρευσε ως αντίδραση στον πρώτο γύρο των δασμών στον Καναδά και το Μεξικό.

«Η Wall Street τα πάει περίφημα, μπορεί να συνεχίσει να τα πηγαίνει περίφημα, αλλά έχουμε επικεντρωθεί στις μικρές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ στο Fox News την Τρίτη. «Έτσι θα επαναφέρουμε την ισορροπία στην οικονομία».

Ο Μπέσεντ υποστήριξε ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος καθώς οι δασμοί θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αυτόν και τον επόμενο μήνα, αλλά υποστήριξε ότι το ξεπούλημα στην αγορά ήταν μόνο προσωρινό.

«Με τους δασμούς της Κίνας, είμαι πολύ σίγουρος ότι οι κινέζοι κατασκευαστές θα υποστούν τους δασμούς – οι τιμές δεν θα αυξηθούν», δήλωσε ο Μπέσεντ. «Με τον Καναδά και το Μεξικό, νομίζω ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας μετάβασης, και όπως αναφέρατε, η μετακίνηση της Honda στην Ιντιάνα είναι μια πολύ καλή αρχή».

Μέχρι στιγμής, ο Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς 25% σε όλες τις μεξικανικές εισαγωγές και στις περισσότερες καναδικές – εκτός από τα ενεργειακά προϊόντα, τα οποία αντιμετωπίζουν συντελεστή 10%. Έχει επίσης διπλασιάσει την επιβάρυνση στην Κίνα στο 20%, ενώ οι δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα.

Δεσμεύεται επίσης να εφαρμόσει αμοιβαία επίπεδα δασμών σε ξένα έθνη και να επιβάλει πρόσθετες εισφορές σε ξυλεία, φαρμακευτικά προϊόντα, τσιπ ημιαγωγών, χαλκό και εισαγωγές αυτοκινήτων, αρχής γενομένης ήδη από τις 2 Απριλίου. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για τα επιτόκια λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας
Η μεγαλύτερη ανησυχία για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής μας πολιτικής είναι -εκτός από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή- αναμφίβολα η απρόβλεπτη εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, τονίζει επίσης ο Νάγκελ
Ο Ιωακίμ Νάγκελ
Ρούτε: «Άλμα προς τα εμπρός» για το ΝΑΤΟ με δαπάνες 5% του ΑΕΠ των κρατών μελών για την άμυνα
Η υποστήριξη των νατοϊκών συμμάχων προς την Ουκρανία είναι ακλόνητη και επίμονη, τόνισε ο Ρούτε σημείωσε και ότι οι σύμμαχοι θα παράσχουν πάνω από 35 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία φέτος
Ο Μαρκ Ρούτε
Αμυντικές δαπάνες ΝΑΤΟ: Το παρασκήνιο της ισπανικής εξαίρεσης από το 5% και η «τελευταία λέξη» που δεν είπε ακόμα ο Τραμπ
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ δήλωσε πως η χώρα του δεσμεύεται «στην έγκαιρη και πλήρη επίτευξη του στόχου των δυνατοτήτων, ανεξαρτήτως του ποσοστού του ΑΕΠ»
Ο Μαρκ Ρούτε
NATO: Στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής το προτεινόμενο ύψος αμυντικών δαπανών 5% του ΑΕΠ
Ο αρχικός χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση της δέσμευσης είναι το 2035, αλλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και το χρονοδιάγραμμα αναμένεται, επίσης, να αποτελέσει θέμα συζήτησης
Ο Μαρκ Ρούτε