Διεθνή

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχωρεί ελαφρώς

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, φθάνοντας το 3,7% πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε λίγο τον Φεβρουάριο, αλλά παρέμεινε αρκετά πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας, διατηρώντας πιθανότατα τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής επιφυλακτικούς καθώς εξετάζουν περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων.

Οι τιμές καταναλωτή ήταν 2,8% υψηλότερες τον Φεβρουάριο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, σε σύγκριση με ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα Τετάρτη (26.3.2025) η στατιστική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μικρή αυτή μείωση του πληθωρισμού ήρθε λίγο ταχύτερα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι και οφείλεται σε μια πιο ρηχή αύξηση των τιμών της ενέργειας και αγαθών όπως τα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού του Φεβρουαρίου εξακολουθούσε να είναι ο δεύτερος ταχύτερος από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, καταδεικνύοντας τις πιέσεις των τιμών που εξακολουθούν να επιβαρύνουν τη βρετανική οικονομία. Η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) θεωρεί ως βέλτιστο ετήσιο ρυθμό το 2%.

Οι τιμές για τις υπηρεσίες, που αποτελούν βασικό σημείο εστίασης για τους υπεύθυνους για τη διαμόρφωση των επιτοκίων στην BOE, αυξήθηκαν κατά 5,0%, αμετάβλητες σε σχέση με τον μήνα, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού -ένα μέτρο που αφαιρεί τις πιο ευμετάβλητες κινήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας- μειώθηκε στο 3,5%.

Αυτή η μείωση «είναι απίθανο να αναιρέσει τη στροφή προς την προσοχή στη στρατηγική μείωσης των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Joe Nellis, οικονομικός σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων MHA. «Ενώ η διεθνής αβεβαιότητα που οφείλεται στον δασμολογικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου Τραμπ έχει συμβάλει σε αυτό, ο κολλώδης πληθωρισμός οδηγείται τώρα από δράσεις στην εγχώρια οικονομία», ανέφερε ο Nellis σε σημείωμά του.

Η BOE αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, ταυτιζόμενη με την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) μία ημέρα νωρίτερα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι θα παραμείνουν «προσεκτικοί και προσεκτικοί» όταν εξετάζουν περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων, έχοντας μειώσει το κόστος δανεισμού πιο αργά από τους Ευρωπαίους ομολόγους τους. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε σταδιακά πτωτική πορεία», δήλωσε ο διοικητής της BOE Άντριου Μπέιλι κατά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας. 

Η BOE αναμένει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται, φθάνοντας το 3,7% πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Από την 1η Απριλίου, οι τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά 6,4%, έχοντας ήδη αυξηθεί τον Ιανουάριο. Ωστόσο, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν πρόσφατα απότομα στις παγκόσμιες αγορές.

Εάν οι τιμές που χρεώνονται στα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου υπολείπονται των προβλέψεων της BOE κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού θα μπορούσε να αρχίσει να υποχωρεί προς τον στόχο του 2% νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Η ΕΕ προωθεί το σχέδιο για τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας καθώς αυξάνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ουκρανίας
Ο Επίτροπος Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «Tα κράτη μέλη το βλέπουν ως μια πιθανή πορεία προς τα εμπρός και πρέπει να τα προετοιμάσουμε όλα σχετικά γρήγορα»
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Γερμανία: Η χαλάρωση του φρένου χρέους για την άμυνα επιβάλλει περικοπές στις δαπάνες υγείας – Ωμή σύσταση της Bundesbank
«Aκόμα και χωρίς νέες επιβαρύνσεις, ο προϋπολογισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης απαιτεί ήδη σημαντική εξυγίανση από το 2027 και μετά, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του χαλαρού φρένου χρέους», αναφέρει η Bundesbank
O Γερμανός καγκελάριος Μερτς 1
Αύξηση 12,5% στα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό και άνοδος στις αφίξεις – Αισιοδοξία για τον Σεπτέμβριο
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό στη χώρα μας κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 12,5%, φτάνοντας τα 12,1 δισ. ευρώ
Όψη της Σαντορίνης από ψηλά
Ο Σι πιέζει τον Τραμπ να μην επιβάλει περιορισμούς στο εμπόριο
Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως θετικές και ρεαλιστικές και ανέφερε πως ο Σι ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο θα μπορούσαν να χειριστούν τα ζητήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών προς όφελος και των δύο
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ
ECOFIN: Στο τραπέζι νέα αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας με απεριόριστη αύξηση των επενδύσεων και μακρύτερο ορίζοντα μείωσης του χρέους
Στην ατζεντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών σήμερα και αύριο θα βρεθεί μελέτη του think tank Bruegel η οποία προτείνει μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας
Macro detail of euro currency money banknote: 20 euro