Διεθνή

Ουκρανία: Η αμερικανική βοήθεια που έχει λάβει το Κίεβο δεν θα ενταχθεί στην συμφωνία για τις σπάνιες γαίες

«Θετική πρόοδο», βλέπει ο Ουκρανός πρωθυπουργός για την συμφωνία μετά την συνάντηση του με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ

Δεν θα ενταχθεί στη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες η βοήθεια που έχουν ήδη προσφέρει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση (28.4.2025) του Ουκρανού πρωθυπουργού, Ντένις Σμίχαλ, στο Telegram.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ για τις Εαρινές Συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε ότι υπάρχει «θετική πρόοδος» για τη συμφωνία έπειτα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι καθορίσαμε με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές μας. Η συμφωνία θα πρέπει να συνάδει με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και να μην είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και στην ουκρανική νομοθεσία», έγραψε και πρόσθεσε ότι οι νομικές ομάδες εργάζονται πάνω στο έγγραφο.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, δήλωσε χθες (27.4.2025) ότι «η συμφωνία με την Ουκρανία θα κλείσει».

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο στις 18 Απριλίου ως ένα πρώτο βήμα προς τη σύναψη συμφωνίας για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας.

Παρότι αμφότερες θεωρούσαν ότι θα υπέγραφαν συμφωνία για συνεργασία για τα ουκρανικά ορυκτά τον Φεβρουάριο, αυτή καθυστέρησε μετά τη συνάντηση σε τεταμένο κλίμα που είχε στο Οβάλ Γραφείο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Γαλλία: Αμφιβολίες για το έλλειμμα καθώς καθυστερεί ο προϋπολογισμός του 2026
Ο Λεκορνί δήλωσε ότι λυπάται που ορισμένοι βουλευτές δεν είχαν τη βούληση να καταλήξουν σε συμφωνία και ανέφερε ότι «Το Κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει να ψηφίσει προϋπολογισμό για τη Γαλλία πριν από το τέλος του έτους»
Euro banknotes and coins in front of the national flag of France
ΕΕ – Σύνοδος Κορυφής: Κόστα και Φον ντερ Λάιεν στηρίζουν τους αγρότες – Αναβολή υπογραφής Mercosur
O Κόστα επισήμανε ότι η προστασία των Ευρωπαίων αγροτών και της επισιτιστικής ασφάλειας αποτελεί θεμελιώδη στόχο της Ένωσης και θα αντιμετωπιστεί στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό
Forklift truck with boxes on pallet. Cargo