Δευτέρα, 17 Ιουν.
26oC Αθήνα

Το μαύρο φόντο μίας πιθανής ειρήνευσης: Πάνω από τρεις «Ελλάδες» έχει κοστίσει διμερώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το μαύρο φόντο μίας πιθανής ειρήνευσης: Πάνω από τρεις «Ελλάδες» έχει κοστίσει διμερώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Φωτογραφία: Reuters

Πάνω από τρία ελληνικά ΑΕΠ έχει κοστίσει (μόνο για τις δύο αυτές χώρες) η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εκτιμήσεις υψηλόβαθμων παραγόντων της Δύσης, ενώ ο πόλεμος των Ρωσίας – Ουκρανίας έκλεινε δύο χρόνια (δηλαδή το Φεβρουάριο του 2024) εκτιμούσαν το κόστος αυτού σε πάνω από 645 δισ. ευρώ (όσο δηλαδή τρεις φορές περίπου το ελληνικό ΑΕΠ).

Φυσικά, το κόστος αυτό -το οποίο θα βρουν μπροστά τους οι δύο χώρες σε περίπτωση που επέλθει η ειρήνευση, όπως διαρρέει σήμερα δημοσίευμα του Reuters, θα έχει αυξηθεί έκτοτε καθώς έχουν μεσολαβήσει 3 μήνες μετά την διετή επέτειο, κατά τους οποίους, μάλιστα, έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα ενεργειακές υποδομές.

Συγκεκριμένα, σε μια έκθεση, η ουκρανική κυβέρνηση, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΗΕ εκτιμούν το κόστος της ανοικοδόμησης σε περισσότερα από 450 δισ. ευρώ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει άμεσες ζημιές συνολικού ύψους τουλάχιστον 152 δισ. δολαρίων ΗΠΑ (περίπου 142 δισ. ευρώ) σε σχεδόν δύο χρόνια. Αυτό προκύπτει από κοινή έκθεση της ουκρανικής κυβέρνησης, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο ήταν η στέγαση (37%), οι μεταφορές (22%), το εμπόριο και η βιομηχανία (10%), η γεωργία και η ενέργεια (7% ο καθένας).

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2023, το κόστος για την ανοικοδόμηση και την ανάκαμψη της Ουκρανίας, η οποία δέχθηκε επίθεση από τη Ρωσία, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε τουλάχιστον 486 δισ. δολάρια ΗΠΑ (περίπου 453 δισ. ευρώ) για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, η Ρωσία έχει δαπανήσει πιθανότατα έως και 195 εκατ. ευρώ για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Το ποσό αυτό περιλαμβάνει άμεσες οικονομικές δαπάνες για τον εξοπλισμό, την ανάπτυξη και τη συντήρηση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, δήλωσε πριν λίγους μήνες υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Οι πωλήσεις όπλων που χάθηκαν ως αποτέλεσμα του πολέμου έχουν κοστίσει στη Ρωσία μέχρι στιγμής δέκα δισ. δολάρια.

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις