Διεθνή

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, καθώς η ΕΚΤ σκέφτεται να μειώσει ξανά τα επιτόκια

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία του αποπληθωρισμού και της σύγκλισης προς τον στόχο του 2% συμβεί τους επόμενους μήνες, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας τα επιχειρήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 2,3% – λιγότερο από το 2,4% που είχε αρχικά επισημάνει η Eurostat. Η σημερινή αναθεώρηση (19.3.2025) ακολουθεί μια απροσδόκητη πτώση του ρυθμού πληθωρισμού στη Γερμανία.

Με τις προοπτικές της οικονομικής επέκτασης και του πληθωρισμού στην Ευρώπη να είναι αβέβαιες, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που συζητούν αν θα διακόψουν ή θα μειώσουν ξανά το κόστος δανεισμού τον επόμενο μήνα μπορεί να μπουν στον πειρασμό να επικεντρωθούν στη σαφή πρόοδο στην επίτευξη του στόχου του 2%.

Υπήρξαν και άλλα ενθαρρυντικά σημάδια: Η αύξηση των μισθών μετριάστηκε, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν αγκυρωμένες και τα κέρδη στις τιμές των υπηρεσιών έχουν αρχίσει να μειώνονται.

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι να ανακάμψει ο πληθωρισμός. Οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και η αύξηση των δαπανών για την άμυνα και τις υποδομές θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές πιο γρήγορα σε υψηλότερα επίπεδα.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία του αποπληθωρισμού και της σύγκλισης προς τον στόχο του 2% θα λάβει χώρα τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, σήμερα (19.3.2025) στη Μαδρίτη, προειδοποιώντας ότι «η τρέχουσα κατάσταση είναι μια κατάσταση υψηλής αβεβαιότητας».

Η ΕΚΤ έχει ήδη μεταθέσει το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη του στόχου της στις αρχές του επόμενου έτους, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να υποστηρίζει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι «εξαιρετικά προσεκτικοί» και ευέλικτοι στην ανταπόκριση στα δεδομένα που φθάνουν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Η ΕΕ προωθεί το σχέδιο για τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας καθώς αυξάνονται οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ουκρανίας
Ο Επίτροπος Οικονομίας Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «Tα κράτη μέλη το βλέπουν ως μια πιθανή πορεία προς τα εμπρός και πρέπει να τα προετοιμάσουμε όλα σχετικά γρήγορα»
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Γερμανία: Η χαλάρωση του φρένου χρέους για την άμυνα επιβάλλει περικοπές στις δαπάνες υγείας – Ωμή σύσταση της Bundesbank
«Aκόμα και χωρίς νέες επιβαρύνσεις, ο προϋπολογισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης απαιτεί ήδη σημαντική εξυγίανση από το 2027 και μετά, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του χαλαρού φρένου χρέους», αναφέρει η Bundesbank
O Γερμανός καγκελάριος Μερτς 1
Αύξηση 12,5% στα έσοδα από τον ελληνικό τουρισμό και άνοδος στις αφίξεις – Αισιοδοξία για τον Σεπτέμβριο
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό στη χώρα μας κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 12,5%, φτάνοντας τα 12,1 δισ. ευρώ
Όψη της Σαντορίνης από ψηλά
Ο Σι πιέζει τον Τραμπ να μην επιβάλει περιορισμούς στο εμπόριο
Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως θετικές και ρεαλιστικές και ανέφερε πως ο Σι ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο θα μπορούσαν να χειριστούν τα ζητήματα που προκύπτουν μεταξύ των χωρών προς όφελος και των δύο
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ
ECOFIN: Στο τραπέζι νέα αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας με απεριόριστη αύξηση των επενδύσεων και μακρύτερο ορίζοντα μείωσης του χρέους
Στην ατζεντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών σήμερα και αύριο θα βρεθεί μελέτη του think tank Bruegel η οποία προτείνει μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας
Macro detail of euro currency money banknote: 20 euro