Οικονομία

ΕΚΤ: Νέα άνοδος στις αποδόσεις ομολόγων

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου οδεύει προς το 3% στην εγχώρια αγορά, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, και στο οριστικό τέλος που δόθηκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος Ιουνίου.

Παρά το υποτονικό το κλίμα στην αγορά σήμερα Παρασκευή (15.4.2022), καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές παρέμειναν κλειστές λόγω της αργίας του Πάσχα των Καθολικών, τα ομόλογα γνωρίζουν άνοδο στις αποδόσεις τους, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 30ετούς γερμανικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών (1,012). Αντιθέτως οι αποδόσεις των βραχυχρόνιων ομολόγων υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία -άκαιρη όπως απεδείχθη εκ των υστέρων- αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έγινε το 2011, εν μέσω της μεγάλης κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, δεν καταγράφηκαν συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 2,93% από 2,87% χθες έναντι 0,84% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,03% από 2,07% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0809 δολ. από το επίπεδο των 1,0815 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0826 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Eurogroup: Προτεραιότητα για την Ευρώπη οι αμυντικές δαπάνες – «Ναι» σε συνετή εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής
Μεσοπρόθεσμα οι ΥΠΟΙΚ θα εργαστούν επίσης για τη σταδιακή αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων των εθνικών προϋπολογισμών ώστε να προσαρμοστούν οι υψηλότερες αμυντικές δαπάνες
Ισραηλινά τανκ στη Γάζα
Το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζεται να πείσει τις ΗΠΑ να μειώσουν τους δασμούς χάλυβα πριν από την καθοριστική προθεσμία
Η εξάλειψη των δασμών είναι ζωτικής σημασίας για την ήδη προβληματική βρετανική βιομηχανία χάλυβα, επειδή οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός για το κράμα από το Ηνωμένο Βασίλειο.
REUTERS