Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Οι μειώσεις στον φόρο – Αναλυτικά παραδείγματα

Στόχο να αναρτήσει τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ- στα οποία θα υπάρχει μια μεσοσταθμική ελάφρυνση κατά 21,72% όλων ανεξαιρέτως των ιδιοκτητών ακινήτων- έως τις 16 Σεπτεμβρίου, θέτει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Κι αυτό, προκειμένου η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Με τη σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ ενεργοποιούνται επί της ουσίας οι πρόσφατες μειώσεις του φόρου, οι οποίες υπολογίζονται ως εξής:

α) για αξία ακίνητης περιουσίας έως 60.000 ευρώ, κατά 30%

β) για αξία ακίνητης περιουσίας έως 70.000 ευρώ, κατά 27%

γ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως 80.000 ευρώ, κατά 25%

δ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ, κατά 20%, και

ε) για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά 10%.

Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Άλλωστε, τα εκτός σχεδίου ακίνητα εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται επί της συνολικής αξίας των ακινήτων, σε αντίθεση με τον κύριο φόρο, ο οποίος υπολογίζεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά.

Οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ

Από τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ ελαφρύνονται όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, και σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση του υπουργείου Οικονομικών:ΔΟΣΗ ΕΝΦΙΑ

*η μείωση που θα δουν 7,2 εκατομμύρια πολίτες με ακίνητη περιουσία από 1 έως 500.000 ευρώ αποτελεί το 86% της συνολικής ελάφρυνσης

*όσοι έχουν ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ θα έχουν το 67% της συνολικής ελάφρυνσης

*1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 έως 200.000 ευρώ, θα έχουν μείωση φόρου από 90 έως 170 ευρώ

*14.841 ιδιοκτήτες με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1 εκατ. ευρώ θα έχουν συνολική ελάφρυνση 22 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 1.480 ευρώ έκαστος κατά μέσο όρο.

Παραδείγματα

Είναι ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα που είχαν δημοσιοποιηθεί πρόσφατα:

*Φορολογούμενος με διαμέρισμα α’ ορόφου 110 τμ έτους κατασκευής 1980, στην ΙΖ Ζώνη του δήμου Περιστερίου με αξία 55.440 ευρώ, το 2018 πλήρωσε ΕΝΦΙΑ 322,19 ευρώ, ενώ εφέτος θα πληρώσει 225,53 ευρώ (μείωση 96,66 ευρώ ή 30%)

*Φορολογούμενος με διαμέρισμα γ’ ορόφου 110 τμ έτους κατασκευής 2005, στην Α Ζώνη του δήμου Φυλής της Αττικής με αξία 76.230 ευρώ και πατρικό μονοκατοικία 100 τμ στην Α Ζώνη του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου κατασκευής 1970 και αξίας 39.690 ευρώ (συνολική αξία περιουσίας 115.920 ευρώ). Πέρυσι πλήρωσε ΕΝΦΙΑ 665,54 ευρώ, ενώ εφέτος θα πληρώσει 532,43 ευρώ (μείωση 133,11 ευρώ ή 20%)

*Φορολογούμενος με διαμέρισμα δ’ ορόφου 120 τμ έτους κατασκευής 2010, στην Α Ζώνη στον δήμο Ηλιούπολης Αττικής αξίας 179.676 ευρώ και εξοχικό διαμέρισμα α’ ορόφου 80 τμ στη Β Ζώνη του δήμου Ξυλοκάστρου Κορινθίας κατασκευής 2004 και αξίας 69.000 ευρώ και πατρική μονοκατοικία 130 τ.μ. στη Δ Ζώνη του δήμου Τρίπολης κατασκευής 1978 και αξίας 81.900 ευρώ (συνολική αξία περιουσίας 330.576 ευρώ). Το 2018 πλήρωσε 1.543,92 ευρώ, ενώ εφέτος θα πληρώσει 1.235,14 ευρώ (μείωση 308,78 ευρώ ή 20%).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Πτώση καταγράφει η τιμή του πετρελαίου μετά την εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – Τα σενάρια της επόμενης μέρας
Η αγορά πετρελαίου έχει κλονιστεί από την κρίση στη Μέση Ανατολή λόγω των ανησυχιών ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να διαταράξει τις προμήθειες από την περιοχή που αντλεί περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου αργού
The sun sets behind a crude oil pump jack on a drill pad
Πτώση στις τιμές του πετρελαίου κατά 6% μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανική βάση στο Κατάρ
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αρχικά άλμα το βράδυ της Κυριακής μετά τον βομβαρδισμό τριών βασικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν από τις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο
Αντλία βενζίνης πάνω σε ιρανική σημαία 2
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για τα επιτόκια λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας
Η μεγαλύτερη ανησυχία για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής μας πολιτικής είναι -εκτός από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή- αναμφίβολα η απρόβλεπτη εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, τονίζει επίσης ο Νάγκελ
Ο Ιωακίμ Νάγκελ
Alpha Bank: Απορροφά την Alpha Συμμετοχών – Συνάντηση Ψάλτη και Ορσέλ με Κυριάκο Μητσοτάκη
Όπως είπε ο κ. Τσιτσιράγκος, η ύπαρξη της εταιρικής δομής των τελευταίων ετών υπαγορεύθηκε από τις απαιτήσεις και τις ανάγκες μιας εποχής διαχείρισης κρίσεων και κεφαλαιακών προκλήσεων για την Alpha Bank.
Alpha Bank 1