Ενώπιον της «Επιτροπή του Μπρέτον Γουντς» στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΔΝΤ ανήγγειλε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ζητήσει από τα μέλη του να το εξουσιοδοτήσουν, σαφώς «να αναλάβει ένα νέο εποπτικό όσο και παρεμβατικό ρόλο μεγάλης κλίμακας, διεθνώς».
Ο Στρος-Καν διευκρίνισε, αμέσως ότι, θέλει το ΔΝΤ στο άμεσο μέλλον «να ανιχνεύει έγκαιρα τους δυνητικούς συστημικούς κινδύνους» για τη διεθνή οικονομία, εποπτεύοντας πλέον όχι, μόνον, την οικονομία ενός ορισμένου κράτους, «αλλά, εν ανάγκη, εποπτεύοντας μια ομάδα κρατών (μιας γεωγραφικής «ζώνης») και παρεμβαίνοντας εκεί, για να αποσοβήσει εν τη γενέσει τους κινδύνους αυτούς».
«Ρίχνουμε την ιδέα για μία καινούργια εποπτική διαδικασία», με στόχο την οικονομική σταθερότητα διεθνώς, «να μας επιτρέπεται, δηλαδή, να αποτιμούμε τα ευρύτερα, συστημικά αποτελέσματα» από μια εθνική οικονομική πολιτική, «και τους συνεπαγόμενους κινδύνους, με έναν εντελώς διαφορετικό ως προς τα ήδη ισχύοντα τρόπο», υπογράμμισε.
«Και βέβαια θα παρέχουμε ρευστότητα, όπως για παράδειγμα παρείχαμε το 2008 δολάρια ΗΠΑ, συνεπικουρώντας τη ροή της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προς ομόλογές της εκείνη τη χρονιά», πρόσθεσε. «Όμως, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και ροές «ζεστού» χρήματος σε πολυεθνική βάση” σε μορφή εντελώς διαφορετική των ισχυόντων «Ειδικών Τραβηκτικών δικαιωμάτων» μας (…) «όταν θα ανακύπτουν για τη διεθνή οικονομία συστημικοί κίνδυνοι», εξήγησε τέλος ο επικεφαλής του ΔΝΤ.