Οικονομία

ESM: Η Ελλάδα θα έχει χαμηλά μέσα επιτόκια τα επόμενα χρόνια

Η αναμενόμενη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν δημιουργεί κάποιον άμεσο κίνδυνο βιωσιμότητας του χρέους για οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ, σε άρθρο του στο περιοδικό "Eurofi".

«Δεδομένης της αναπτυξιακής επίδοσης και της διάρθρωσης του χρέους, η ομαλοποίηση της πολιτικής δεν θέτει άμεσο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα για οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης. Πολλές χώρες εκμεταλλεύθηκαν τα χαμηλά επιτόκια των προηγούμενων ετών για να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους τους. Επομένως, οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική θα οδηγήσουν μόνο σταδιακά σε αυξημένο κόστος επιτοκίων. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο δανεισμός από τον ESM διασφαλίζει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει χαμηλά μέσα επιτόκια και διαχειρίσιμες χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια», αναφέρει ο Ρ. Στράουχ.

Ωστόσο, σημείωσε, υπάρχει ανάγκη να μάθουμε από το παρελθόν και να δημιουργήσουμε τον αναγκαίο χώρο πολιτικής για την αντιμετώπιση περιόδων ασθενέστερης ανάπτυξης στο μέλλον. «Οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους, χαμηλό μακροπρόθεσμο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και οι μικρές οικονομίες με υψηλές διακυμάνσεις στην παραγωγή τους πρέπει να δημιουργήσουν δημοσιονομικά ‘μαξιλάρια’ για να αποφύγουν μία δημοσιονομική σύσφιξη σε μελλοντικές υφέσεις».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Οι Γάλλοι Σοσιαλιστές αναζητούν συμβιβασμό ενόψει της αναμέτρησης για τον προϋπολογισμό
Συμβιβασμό με την κυβέρνηση, για να λειτουργήσει ο προϋπολογισμός, επιδιώκει ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, Ολιβιέ Φορ, απομακρύνοντας την απειλή που θα μπορούσε να ανατρέψει τον πρωθυπουργό Σεμπαστιέν Λεκορνύ
France
Προπληρωμένες κάρτες επιδομάτων: Στις 27 Νοεμβρίου η κλήρωση για 8.500 δικαιούχους που θα λάβουν 1.000 ευρώ έκαστος
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, υπογράμμισε ότι θέλουν να δείξουν ότι η χρήση των προπληρωμένων καρτών είναι κάτι που αποδίδει
Close-up view of unrecognizable man counting money. Horizontal composition. Studio shot. Image developed from RAW format.