Μακρο-οικονομία

Goldman Sachs: Θετικό σήμα για Ελλάδα – Έρχεται περαιτέρω αποκλιμάκωση χρέους και αναβαθμίσεις

Νέο γύρο αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης και περαιτέρω αποκλιμάκωση του χρέους, με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, «βλέπει» για την Ελλάδα η Goldman Sachs.

Η Goldman Sachs σε έκθεση της αναφέρει πως η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε καλή θέση για να πετύχει μια επιπλέον αναβάθμιση στις προσεχείς αξιολογήσεις, όπως είναι της S&P σήμερα, 18 Οκτωβρίου, και της Fitch στις 22 Νοεμβρίου.

Η έκθεση του επενδυτικού κολοσσού έρχεται μετά από την ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 από την ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνοντας πως παρουσιάζει σταθερή δυναμική.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΛΣΤΑΤ χθες αναθεώρησε την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 στο 2,3% σε ετήσια βάση, από 2% προηγουμένως, ενώ η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ είχε επίσης ανοδική πορεία, στο 8,3%, έναντι 6,6% προηγουμένως.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Goldman Sachs ποντάρει σε περαιτέρω μείωση, προβλέποντας ότι θα φτάσει στο 145% του ΑΕΠ το 2025, 3,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψή της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Χατζηδάκης: Μείωση ανεργίας, αύξηση μισθών και Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων
Με σκληρή δουλειά, η ελληνική οικονομία ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική στην πράξη, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης
Ο Κωστής Χατζηδάκης 1
Στην Κομισιόν κατατέθηκε η ετήσια έκθεση προόδου – Ποιες οι προβλέψεις για ανάπτυξη, χρέος, δαπάνες και πλεόνασμα
Το όφελος από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής έδωσε τον χώρο για τα μέτρα του 2025 αλλά και για τα επερχόμενα. Στο 2,3% η ανάπτυξη, στο 4,5% οι δαπάνες, υπερπλεόνασμα 3,2%
Euro banknotes and coins in front of the national flag of Greece