Μακρο-οικονομία

Αμυντικές δαπάνες: Κατατέθηκε το αίτημα για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής – Θα εξαιρεθεί μισό δισ. ευρώ για το 2026

Για το 2026 έχει προβλεφθεί αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών της τάξης του 0,5 δισ. ευρώ

Υποβλήθηκε το αίτημα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για ην αύξηση των αμυντικών δαπανών, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο Yπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σήμερα (29.4.2025) σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, και επιδίωξη της είναι να εξαιρεθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους, με βάση την απόφαση που ελήφθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 6ης Μαρτίου 2025.

Οι αμυντικές δαπάνες στην Ελλάδα σε δημοσιονομικούς όρους υπολογίζεται να αυξηθούν από 2,2% του ΑΕΠ το 2024, σε 2,3% το 2025 και 2,5% το 2026, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικού Εξοπλισμού που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση. Αυτό καλύπτει την περίοδο 2025-2036, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα αμυντικών δαπανών μετά το 2026.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες ενεργοποίησης της εθνικής ρήτρας διαφυγής, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. Οι αποκλίσεις από τα εγκεκριμένα όρια καθαρών πρωτογενών δαπανών, για λοιπές δαπάνες εκτός των αμυντικών, θα καταγράφονται στον λογαριασμό ελέγχου του άρθρου 22 του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1263.

Με βάση τα παραπάνω, για το 2026 έχει προβλεφθεί αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών της τάξης του 0,5 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εθνικής ρήτρας διαφυγής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Χατζηδάκης: Μείωση ανεργίας, αύξηση μισθών και Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας βελτιώνουν τη ζωή των εργαζομένων
Με σκληρή δουλειά, η ελληνική οικονομία ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα κι αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική στην πράξη, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης
Ο Κωστής Χατζηδάκης 1
Στην Κομισιόν κατατέθηκε η ετήσια έκθεση προόδου – Ποιες οι προβλέψεις για ανάπτυξη, χρέος, δαπάνες και πλεόνασμα
Το όφελος από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής έδωσε τον χώρο για τα μέτρα του 2025 αλλά και για τα επερχόμενα. Στο 2,3% η ανάπτυξη, στο 4,5% οι δαπάνες, υπερπλεόνασμα 3,2%
Euro banknotes and coins in front of the national flag of Greece