Μακρο-οικονομία

Μειώθηκε κατά 31,6% το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Μάιο

Η συνολική αξία των εισαγωγών τον Μάιο 2025 ανήλθε στο ποσό των 6.469,2 εκατ. ευρώ έναντι 7.581,4 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2024

Μείωση 31,6% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Μάιο φέτος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς η μείωση της αξίας των εισαγωγών ήταν πολλαπλάσια της μείωσης της αξίας των εξαγωγών.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εμπορευματικές συναλλαγές προκύπτει ότι η συνολική αξία των εισαγωγών τον Μάιο 2025 ανήλθε στο ποσό των 6.469,2 εκατ. ευρώ έναντι 7.581,4 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2024, παρουσιάζοντας μείωση 14,7% (χωρίς τα πετρελαιοειδή σημειώθηκε αύξηση κατά 372,8 εκατ. ευρώ ή 7,2%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία υπήρξε αύξηση κατά 343,8 εκατ. ευρώ ή 6,7%).

Η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στο ποσό των 4.177,4 εκατ. ευρώ έναντι 4.231,4 εκατ. ευρώ τον Μάιο 2024, παρουσιάζοντας μείωση 1,3% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσιάστηκε αύξηση κατά 268,4 εκατ. ευρώ ή 9,1%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία υπήρξε αύξηση κατά 274,0 εκατ. ευρώ ή 9,3%).

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 2.291,8 εκατ. ευρώ έναντι 3.350,0 εκατ. ευρώ τον Μάιο 2024, παρουσιάζοντας μείωση 31,6% (χωρίς τα πετρελαιοειδή σημειώθηκε αύξηση κατά 104,4 εκατ. ευρώ ή 4,7%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία σημειώθηκε αύξηση κατά 69,8 εκατ. ευρώ ή 3,2%).

Το α’ 5μηνο, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 33.563,8 εκατ. ευρώ έναντι 35.460,6 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2024, παρουσιάζοντας μείωση 5,3% (χωρίς τα πετρελαιοειδή υπήρξε αύξηση κατά 887,7 εκατ. ευρώ ή 3,4%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία σημειώθηκε αύξηση κατά 813,1 εκατ. ευρώ ή 3,1%).

Η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στο ποσό των 20.157,0 εκατ. ευρώ έναντι 21.058,8 εκατ. ευρώ το α’ 5μηνο του 2024, παρουσιάζοντας μείωση 4,3% (χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσιάστηκε αύξηση κατά 856,7 εκατ. ευρώ ή 5,8%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία σημειώθηκε αύξηση κατά 871,5 εκατ. ευρώ ή 5,9%).

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 13.406,8 εκατ. ευρώ έναντι 14.401,8 εκατ. ευρώ το α’ 5μηνο του 2024, παρουσιάζοντας μείωση 6,9% (χωρίς τα πετρελαιοειδή υπήρξε αύξηση κατά 31,0 εκατ. ευρώ ή 0,3%, ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία σημειώθηκε μείωση κατά 58,4 εκατ. ευρώ ή 0,5%).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Πιερρακάκης: Η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να διεκδικεί και να πετυχαίνει
Η χώρα μας ήταν ένα από τα κράτη-μέλη που πήραν την πρωτοβουλία για την εξαίρεση μέρους των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες ανέφερε ο Πιερρακάκης στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Πράσινο φως από το Ecofin για την ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για την Ελλάδα
Η ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της θα επιτρέψει στα 15 κράτη-μέλη που υπέβαλαν το σχετικό αίτημα, να αποκλίνουν από την πορεία του εθνικού προϋπολογισμού τους έως και 1,5% του εθνικού ΑΕΠ
Άρμα μάχης Leopard 2A4
Πράσινο φως για το πρόγραμμα εξωστρέφειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ
Δικαιούχοι είναι υφιστάμενες μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η αναλυτική Πρόσκληση δήλωσε ο Νίκος Παπαθανάσης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης 1