Μακρο-οικονομία

Πώς οδηγηθήκαμε στο ισπανικό μπλακ άουτ – Με Ελληνίδα ειδικό η επιτροπή που θα διεξάγει την έρευνα

Απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα καλείται να δώσει ο ευρωπαϊκός ENTSO-E

Το μεγάλο ισπανικό μπλακ άουτ που σημειώθηκε πριν από δύο εβδομάδες υπενθύμισε σε όλους τη σημασία ενός ανθεκτικού δικτύου, ιδίως σε μια εποχή που η εξάρτηση από τον ηλεκτρισμό είναι υψηλότερη από ποτέ.

Καθώς είχε να γίνει τόσο μεγάλο μπλακ άουτ δεκαετίες στην Ευρώπη, αρκετοί επισήμαναν τις διαφορές σε σχέση με το παρελθόν. Για παράδειγμα, τα παλαιότερα χρόνια όταν έπεφτε το ρεύμα, εξακολουθούσαν να λειτουργούν τα σταθερά τηλέφωνα, πράγμα που δεν ισχύει πλέον στον ίδιο βαθμό λόγω του δικτύου οπτικών ινών στο οποίο στηρίζονται.

Έτσι, σε μια εποχή που πραγματοποιείται με γοργούς ρυθμούς ο εξηλεκτρισμός τομέων όπως οι μεταφορές και η βιομηχανία, είναι εμφανής η ανάγκη ενίσχυσης του δικτύου για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα.

Ταυτόχρονα, οι αρχές καλούνται να δώσουν απαντήσεις για τα αίτια που προκάλεσαν τη διακοπή στην ιβηρική. Μέχρι στιγμής, είχαμε στη διάθεσή μας μόνο την αρχική αλληλουχία γεγονότων που δημοσίευσε ο ισπανικός διαχειριστής Red Electrica. Πλέον, ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος ENTSO-E έδωσε στη δημοσιότητα ένα πιο λεπτομερές χρονοδιάγραμμα που προσφέρει μια πληρέστερη εικόνα. Πάντως, οι οριστικές απαντήσεις θα προκύψουν μετά από μήνες, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς.

Προς το παρόν, ο ENTSO-Ε ξεκίνησε τη δική του έρευνα, την οποία θα φέρει εις πέρας μια ομάδα ειδικών από διάφορες χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η κα Μαρία-Φαίδρα Κατσιαντώνη είναι ένα από τα δέκα μέλη της και ανήκει στο δυναμικό του συντονιστικού κέντρου ΝΑ Ευρώπης (SEleNe CC) που δημιουργήθηκε το 2020 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στο κέντρο μετέχουν οι διαχειριστές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ιταλίας, δηλαδή οι ΑΔΜΗΕ, ESO και Terna.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι το SEleNe CC συμμετείχε και στην έρευνα για το μπλακ άουτ που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο του 2024 στα Βαλκάνια, επηρεάζοντας την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την Κροατία.

Τα γεγονότα της 28ης Απριλίου

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ENTSO-E, μισή ώρα πριν το μπλακ άουτ παρατηρήθηκαν δύο αυξομειώσεις ισχύος και συχνότητας στο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού, μεταξύ 12:03-12:07 και 12:19-12:21 αντίστοιχα.

Οι διαχειριστές της Ισπανίας και της Γαλλίας ανέλαβαν δράση για να ισορροπήσουν την κατάσταση και όταν έλαβε χώρα το βασικό περιστατικό, όλες οι μεταβλητές ήταν ομαλές στο σύστημα.

Λίγο πριν το μπλακ άουτ, η Ισπανία εξήγαγε 1.000 MW στη Γαλλία, 2.000 MW στην Πορτογαλία και 800 MW στο Μαρόκο.

Μπαίνοντας πλέον στο ίδιο το μπλακ άουτ, έχουμε την ακόλουθη σειρά γεγονότων:

  1. Ξεκινώντας στις 12:32:57 και μέσα σε 20 δευτερόλεπτα, σημειώθηκε μια σειρά από αποσυνδέσεις στα νότια της Ισπανίας, οδηγώντας σε μια απώλεια 2.200 MW. Ως αποτέλεσμα, έπεσε η συχνότητα και αυξήθηκε το δυναμικό σε Ισπανία και Πορτογαλία.
  2. Μεταξύ 12:33:18 και 12:33:21, η συχνότητα στην ιβηρική χερσόνησο συνέχισε να πέφτει και έφτασε τα 48,0 Hz. Ενεργοποιήθηκαν τα αυτόματα σχέδια άμυνας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για διαμοιρασμό του φορτίου.
  3. Στις 12:33:21, οι γραμμές AC μεταξύ Γαλλίας-Ισπανίας αποσυνδέθηκαν από τις συσκευές προστασίας που διαθέτουν.
  4. Στις 12:33:24, το ιβηρικό σύστημα κατέρρευσε ολοκληρωτικά και οι γραμμές HVDC ανάμεσα σε Γαλλία και Ισπανία έπαψαν να μεταφέρουν ενέργεια.

Η αντίδραση των αρχών

Μετά το μπλακ άουτ, οι διαχειριστές συνεργάστηκαν για να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Τα βασικά βήματα που ακολούθησαν ήταν τα εξής:

  • Στις 12:44 ενεργοποιήθηκε εκ νέου η γραμμή των 400 kV Γαλλίας-Ισπανίας στο δυτικό σκέλος.
  • Στις 13:04 επανήλθε η διασύνδεση Ισπανίας-Μαρόκου.
  • Μέχρι τις 13:30 αρκετά υδροηλεκτρικά στην Ισπανία ξεκίνησαν δίχως εξωτερική ισχύ για να συνδράμουν την επανεκκίνηση του δικτύου.
  • Στις 13:35 επανήλθε το ανατολικό κομμάτι της διασύνδεσης Γαλλίας-Ισπανίας.
  • Στις 16:11 και 17:26, δύο σταθμοί παραγωγής στην Πορτογαλία επαναλειτούργησαν μετά από προηγούμενες άκαρπες προσπάθειες.
  • Στις 18:36 ενεργοποιήθηκε η πρώτη γραμμή 220 kV Ισπανίας-Πορτογαλίας, επιτρέποντας την επαναφορά του πορτογαλικού δικτύου.
  • Στις 21:35 η νότια γραμμή 400 kV Ισπανίας-Πορτογαλίας ενεργοποιήθηκε.
  • Στις 00:22 (29 Απριλίου) ολοκληρώθηκε η επαναφορά του δικτύου μεταφοράς στην Πορτογαλία.
  • Στις 04:00 επανήλθε το δίκτυο μεταφοράς στην Ισπανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
«Σήμα» Στουρνάρα υπέρ της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας στο εισόδημα
«Η φορολογική διάβρωση αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα της φορολογικής πολιτικής, καθώς οδηγεί σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης χωρίς αντίστοιχη βελτίωση της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων« αναφέρεται στην έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Τράπεζες: Δάνεια 20,6 δις. έδωσαν το 2024 στις επιχειρήσεις – Το 21% σε βιομηχανία και μεταποίηση
Μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών πιστωτικών προϊόντων, μεγαλύτερο μερίδιο ως προς την αξία των εκταμιευμένων νέων δανείων (62%) αντιστοιχούσε σε “πιστωτικές γραμμές”, οι οποίες κατά βάση αφορούν δάνεια τακτής λήξης τμηματικών εκταμιεύσεων
Finance background illustration with abstract stock market information and charts over world map and stock indexes
Καμπανάκι ΤτΕ για έκρηξη αμυντικών δαπανών: Θα φέρει αύξηση φόρων και μείωση δαπανών για να μην εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος
«Eάν οι επιπλέον δαπάνες δεν συνοδευθούν από μέτρα εξοικονόμησης δαπανών ή αύξησης εσόδων, θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα χρέους και αυξημένες δαπάνες για τόκους» προειδοποιεί ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας
Κατάρριψη drones
Ανάπτυξη 2,3% προβλέπει για την Ελλάδα φέτος η Τράπεζα της Ελλάδας – Απειλή οι δασμοί και οι γεωπολιτικές εντάσεις
Η περαιτέρω αύξηση του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο και πιο σημαντική της αναμενόμενης επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης αποτελεί ένα από τους βασικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία
Η Τράπεζα της Ελλάδος
Στο Λουξεμβούργο ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN
Εύρεση τρόπων μείωσης του ενεργειακού κόστους στην ΕΕ, βήματα για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας αλλά και για οικονομικό αντίκτυπο της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας, θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Στον πάγο» η αγορά από τις κρατικές οφειλές – Τι σημαίνει η νέα αύξηση στα «φέσια» του Δημοσίου
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι ΜμΕ που συνεργάζονται με δημόσιους φορείς και περιμένουν εδώ και μήνες να πληρωθούν για αγαθά και υπηρεσίες
Economic crisis of 2022 has affected all possible spheres