Μακρο-οικονομία

ΤτΕ: Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση στο πρώτο τρίμηνο 2025

Οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στα 434,2 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 0,6%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 5,1%

Tα 2,5 εκατομμύρια προσέγγισε ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ως αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ν΄ αυξηθούν κατά 4,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024 φθάνοντας τα 1,072 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τουρίστες των χωρών της ΕΕ-27 αυξήθηκαν κατά 0,3% και διαμορφώθηκαν στα 519,9 εκατ. ευρώ ενώ από κατοίκους των λοιπών χωρών κατά 8,5% και διαμορφώθηκαν στα 526,1 εκατ. ευρώ, αναφέρει η ΤτΕ.

Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στα 434,2 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 0,6%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 5,1% και διαμορφώθηκαν στα 85,7 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 16,3% και διαμορφώθηκαν στα 113,9 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 34,4% και διαμορφώθηκαν στα 32,0 εκατ. ευρώ. Αυξημένες κατά 33,5% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 76,5 εκατ. ευρώ.

Από τις λοιπές χώρες, άνοδο κατά 17,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 72,0 εκατ. ευρώ, ενώ και οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,5% και διαμορφώθηκαν στα 143,8 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι εισπράξεις από τη Ρωσία διαμορφώθηκαν στα 2,0 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην εισερχόμενη τουριστική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 14,1%, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών μειώθηκε κατά 8,1%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 διαμορφώθηκε σε 1,17 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις λοιπές χώρες αυξήθηκε κατά 11,7% και διαμορφώθηκε σε 1.279 εκατ. ταξιδιώτες.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 14,2%, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ μειώθηκε κατά 30,7%.

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 19,6% και διαμορφώθηκε σε 244,5 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία μειώθηκε κατά 48,7% και διαμορφώθηκε σε 60,6 χιλ. ταξιδιώτες. Άνοδο κατά 21,4% σημείωσε η ταξιδιωτική κίνηση από την Ιταλία, η οποία διαμορφώθηκε σε 127,6 χιλ. ταξιδιώτες.

Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 41,8% και διαμορφώθηκε σε 167,5 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 16,2% σε 188,7 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία διαμορφώθηκε σε 1,9 χιλ. ταξιδιώτες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για σχολάζουσες κληρονομιές και κοινωφελείς περιουσίες
Η υπουργική τροπολογία με τις διατάξεις για την στήριξη συγγενών θυμάτων και των πληγέντων από την πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 και την πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας το 2017 ψηφίσθηκε από όλα τα κόμματα
Το υπουργείο Οικονομικών
Η διπλή μάχη της Ευρώπης κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού – Τι κρίνεται σε ECOFIN και Γαλλία για το ελληνικό εμπόριο
Τόσο οι επικείμενες ανακοινώσεις του ECOFIN όσο και η απόφαση των δικαστικών αρχών της Γαλλίας που αναμένονται πριν τα Χριστούγεννα θα αποτελέσουν σημεία καμπής για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά
close up woman hand add product to card at shopping online mobile app on wood table at home