Οικονομία

Γερμανία: Συνεχίζεται η αποβιομηχάνιση παρά την πτώση των ενεργειακών τιμών

Αυξητικές διαστάσεις δείχνει να αποκτά στη Γερμανία η πτώση της δραστηριότητας στην ενεργοβόρο βιομηχανία, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Πρόκειται για τις βιομηχανίες εκείνες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο κόστος ενέργειας, όπως τα χημικά, τα κεραμικά, το γυαλί και τα μέταλλα, δηλαδή σημαντικοί κλάδοι για μια μεγάλη οικονομία σαν τη Γερμανία.

Το 2021, αυτές οι βιομηχανίες απαιτούσαν περίπου το 77% της συνολικής ποσότητας ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε στην ευρύτερη βιομηχανία, δημιούργησαν το 17% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και απασχολούσαν περίπου το 15% του εργατικού δυναμικού.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά την πτώση δραστηριότητας που προκάλεσε η πανδημία το 2020 η βιομηχανία της Γερμανίας επανήλθε το 2021 σχεδόν στα προηγούμενα επίπεδα, όμως στη συνέχεια ακολουθεί έντονα πτωτική πορεία.

Αυτό ήταν λογικό το 2022 όταν κορυφώθηκε η ενεργειακή κρίση και οι τιμές εκτοξεύτηκαν. Όμως, η παραγωγή των ενεργοβόρων βιομηχανιών στη χώρα υποχώρησε σταθερά και το 2023 παρά την εξομάλυνση των τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Πλέον βρίσκεται σε επίπεδο 20% χαμηλότερο σε σχέση με το διάστημα 2015 – 2019. Στο ακόλουθο διάγραμμα εμφανίζεται με μπλε η παραγωγή της συνολικής βιομηχανίας και με κόκκινο της ενεργοβόρου:

Στιγμιότυπο οθόνης

Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι πάρα πολύ ευαίσθητες ακόμα και στην παραμικρή άνοδο του κόστους ηλεκτρισμού και καυσίμων. Οι τιμές αυτές μπορεί να υποχώρησαν σημαντικά σε σχέση με την περίοδο της κρίσης, όμως δεν επανήλθαν ακόμα στα επίπεδα που προηγήθηκαν, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:

Στιγμιότυπο οθόνης

Προκειμένου να στηρίξει τη βιομηχανική παραγωγή, η κυβέρνηση Σολτς εισήγαγε το Νοέμβριο ένα πακέτο 12 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για κάλυψη μέρους του ενεργειακού κόστους. Ο υπουργός ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προτιμούσε μια επιδότηση απευθείας στην τιμή του ηλεκτρισμού, αλλά εν τέλει επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος μηχανισμός.

Απομένει να φανεί αν η ενίσχυση θα έχει αποτέλεσμα ώστε να ανασχέσει την πτώση της παραγωγής στους μήνες που θα ακολουθήσουν. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι δεν αρκεί η δραστηριότητα να σταθεροποιηθεί. Χρειάζεται να επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα αλλιώς μιλάμε για μόνιμη απώλεια.

Παρά τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης, η πραγματικότητα είναι ότι πλέον το σύνολο της οικονομίας και ιδιαίτερα οι μεγάλοι καταναλωτές αερίου και ρεύματος είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις των τιμών από ότι στο παρελθόν. Προκειμένου να επαναλειτουργήσουν πλήρως οι βιομηχανίες χρειάζεται μια εξομάλυνση των συνθηκών που θα τους προσφέρει την απαραίτητη ηρεμία και ορατότητα σε βάθος χρόνου. Το διεθνές περιβάλλον είναι σήμερα ακριβώς το αντίθετο, για αυτό και οι βιομήχανοι εμφανίζονται διστακτικοί να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι της χώρας δήλωσαν ικανοποιημένοι από το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης, όμως παράλληλα ανήσυχοι για την πορεία της ενεργειακής πολιτικής σε ότι έχει να κάνει με την απόσυρση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα και το ρόλο του φυσικού αερίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Θεοδωρικάκος: Πακέτο μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας – Νομοσχέδιο εντός 50 ημερών
Ο υπουργός δήλωσε ότι το νέο νομοσχέδιο περιέχει 12 παρεμβάσεις που απλοποιούν τις διαδικασίες για τη βιομηχανία, μειώνουν τη γραφειοκρατία και διευκολύνουν την αδειοδότηση
Τάκης Θεοδωρικάκος
Νέοι κανόνες στο εμπόριο χάλυβα: Οι δασμοί των ΗΠΑ πιέζουν Καναδά, Μεξικό και Βραζιλία
Οι δασμοί Τραμπ φτάνουν το 50% στις εισαγωγές χάλυβα προς τις ΗΠΑ με τις γειτονικές χωρες να στρέφονται παράλληλα σε στρατηγικές ενίσχυσης της εγχώριας ζήτησης ώστε να αντισταθμίσουν την πτώση των εξαγωγών τους
Steel Wire in Coil warehouse
Νova: Αναβάθμιση ταχυτήτων internet χωρίς επιπλέον χρέωση, σε πάνω από μισό εκατομμύριο συνδρομητές, για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου
Πάνω από 500.000 συνδρομητές της Nova μπορούν πλέον να απολαμβάνουν υψηλότερες ταχύτητες internet, αναβαθμίζοντας το πρόγραμμα Σταθερής τους χωρίς επιπλέον χρέωση
Νova: Αναβάθμιση ταχυτήτων internet χωρίς επιπλέον χρέωση, σε πάνω από μισό εκατομμύριο συνδρομητές, για όλη τη διάρκεια του συμβολαίου
ΕΚΤ: Τα κέρδη των Ευρωπαίων επιχειρηματιών πίσω από την αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη
«Η αύξηση του ετήσιου ρυθμού ανόδου του αποπληθωριστή του ΑΕΠ αντανακλά την αύξηση της συμβολής των κερδών ανά μονάδα προϊόντος», αναφέρει η έκθεση της ΕΚΤ για το Σεπτέμβριο 2025
a multiple exposure of some piles of euro coins and a flag of the European Union