Ενόψει της συμμετοχής του στην Σύνοδο Κορυφής της Κίνας και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE), που διοργανώνεται αύριο και μεθαύριο στη σερβική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός της Κίνας αναλύει τα αναπτυξιακά σχέδιά του που περικλείουν το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας.
άρθρο αυτό, ο Κινέζος πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά, χαρακτηρίζοντάς το βασικό κόμβο στη διακίνηση εμπορευμάτων από και προς την Κίνα. “Με κόμβο το λιμάνι του Πειραιά, στην Ελλάδα και το σιδηροδρομικό δίκτυο Βελιγραδίου – Βουδαπέστης, η αποκαλούμενη ‘Νότια οδός’ μπορεί να αποτελέσει τη θαλάσσια και χερσαία, ταχεία γραμμή επικοινωνίας της Κίνας με την Ευρώπη” τόνισε.
Υπογράμμισε δε, ότι η αξιοποίηση αυτής της οδού θα έχει οικονομικά οφέλη για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες απ’ όπου διέρχεται. “Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεισφέρει σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής για να διευκολυνθούν οι μεταφορές, η διακίνηση εμπορευμάτων και η απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών. Η χερσαία και θαλάσσια οδός, όπως και η χερσαία σιδηροδρομική γραμμή μέσω Ρωσίας θα αποτελέσουν το κατάλληλο, αποτελεσματικό δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης” επισημαίνει στο άρθρο του στο Ταγνιούγκ ο Λι Κετσιάνγκ.
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η κυβέρνησή του θα ενθαρρύνει τις κινεζικές επενδύσεις στην περιοχή μέσω τραπεζικών δανείων και με τη δημιουργία επενδυτικών ταμείων.
Ο πρωθυπουργός της Κίνας επισημαίνει ότι η συνεργασία με την Ευρώπη συμβάλει καθοριστικά για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική ύφεση και συμπληρώνει: “Τα τελευταία χρόνια στην ολόπλευρη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος, η οποία όχι μόνο έδωσε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά επίσης έχει γίνει μια άγκυρα για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα”.
Ο Λι Κετσιάνγκ έρχεται στο Βελιγράδι με επενδυτικό “πακέτο” 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που προορίζεται για τις 16 χώρες της CEE, ενώ σε διάφορα προγράμματα που “τρέχουν” έχουν ήδη επενδυθεί δύο δισεκατομμύρια.
Πηγή: ΑΠΕ