Οικονομία

Κορονοϊός: Έως το τέλος Απριλίου “πιάνει” η δέσμη μέτρων Σταϊκούρα και θα έρθουν κι άλλα

Κορονοϊός κι ο… Σταϊκούρας βοηθός! Η δέσμη των μέτρων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη (18.03.2020) ουσιαστικά καλύπτει το διάστημα έως το τέλος του Απριλίου και θα ακολουθήσουν επιπλέον μέτρα, ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος με τον κορονοϊό. Αυτό δήλωσε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι θα υπάρξει την Πέμπτη (19.03.2020) σύσκεψη για το ποιοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από επιχειρήσεις που επλήγησαν σημαντικά θα ενταχθούν στο τελευταίο πακέτο των μέτρων.

Στις επιχειρήσεις αυτές, είπε, συμπεριλαμβάνονται εκείνες του Τύπου, ενώ ειδικά για τους ωρομίσθιους επεσήμανε πως θα υπάρξει προσπάθεια να ενταχθούν στην κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων για να λάβουν το επίδομα.

Κορονοϊός και… τουρισμός

Προανήγγειλε δε, ότι το αμέσως επόμενο πακέτο μέτρων θα έχει στόχευση ειδικά στον τουρισμό. Ενώ, ερωτηθείς, είπε πως οι επιχειρήσεις που έκλεισαν οικειοθελώς οφείλουν να είναι συνεπείς απέναντι στους εργαζομένους τους.

Ο υπουργός κάλεσε τις τράπεζες να επιταχύνουν τις κινήσεις τους απέναντι και στα φυσικά πρόσωπα για διευκολύνσεις (έκανε λόγο για κάποια πρώτα δειλά βήματα) και πρόσθεσε ότι μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων τα πιστωτικά ιδρύματα θα αποκτήσουν ρευστότητα για να τη μεταφέρουν στην οικονομία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει διαβούλευση και με τις εισπρακτικές εταιρείες και τους services (εταιρείες που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων) για ανάλογες κινήσεις προς την κοινωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το ρεαλιστικό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη εφέτος “λίγο πάνω από το 0% για την Ελλάδα και -1,5% έως -2% για την Ευρώπη”.

Προσθέτοντας, ωστόσο, πως “όταν δεν ξέρεις την ένταση και την έκταση του προβλήματος δεν μπορείς να κάνεις ασφαλείς εκτιμήσεις”.

Τέλος, ερωτηθείς εάν θα χρησιμοποιηθεί το “μαξιλάρι” των περίπου 35 δισ. ευρώ, απάντησε ότι “θα δούμε πώς κινούμαστε ταμειακά και ανάλογα θα πράξουμε”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Ιαπωνία: Η G7 πρέπει να ενωθεί απέναντι στους κινεζικούς περιορισμούς στις σπάνιες γαίες
«Η Ιαπωνία ανησυχεί βαθιά για τους περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών που ανακοίνωσε η Κίνα την περασμένη εβδομάδα και η G7 πρέπει να σταθεί ενωμένη για να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό», τόνισε ο Κάτο
G7 summit or meeting concept. Row from flags of members of G7 group of seven and list of countries, 3d illustration
Ρεν (ΕΚΤ): Διττοί κίνδυνοι σκιάζουν τις προοπτικές του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη
Η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, ενώ το χαμηλότερο κόστος ενέργειας, ένα ισχυρότερο ευρώ και οι συγκρατημένες αυξήσεις μισθών θα μπορούσαν να τις επηρεάσουν
REUTERS
Επενδύσεις και εξαγωγές στο επίκεντρο των συζητήσεων του Πιερρακάκη με τον Τούρκο ομόλογό του
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, με τους δύο ΥΠΟΙΚ να ανταλλάσσουν απόψεις για τις μακροοικονομικές εξελίξεις
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης με τον με τον Υπουργό Οικονομικών της Τουρκικής Δημοκρατίας Mehmet Şimşek