Οικονομία

“Κραυγή” 300 οικονομολόγων: Δεν υπάρχει δικαιολογία για τους φορολογικούς παραδείσους

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Άνγκους Ντίτον και ο πετυχημένος συγγραφέας Τομά Πικετί ένωσαν τη φωνή τους μαζί με περισσότερους από 300 συναδέλφους τους οικονομολόγους υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει «καμία οικονομική δικαιολογία» για τους φορολογικούς παραδείσους, την ώρα που οι αξιωματούχοι αρμόδιοι για τη χάραξη της πολιτικής ετοιμάζονται για συνομιλίες στο Λονδίνο κατά της διαφθοράς, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. 

Σε μια επιστολή, η σύνταξη της οποίας είναι μια πρωτοβουλία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam, οι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι «οι επικράτειες που επιτρέπουν την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων σε εταιρίες – βιτρίνα ή οι οποίες ενθαρρύνουν το να εγγράφονται κέρδη από εταιρίες που δεν δραστηριοποιούνται εκεί, διαστρεβλώνουν τη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας».

Τέτοιου είδους εξωχώριες συμμετοχές υπονομεύουν τη φοροεισπρακτική ικανότητα των κυβερνήσεων και οι πολιτικοί θα πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτό απαιτώντας από τις εταιρίες να ανακοινώνουν τις φορολογήσιμες δραστηριότητές τους σε κάθε χώρα όπου διατηρούν μονάδες.

Η επιστολή δημοσιοποιήθηκε καθώς οι φορολογικοί παράδεισοι βρίσκονται εκ νέου στο προσκήνιο λόγω της διαρροής των λεγόμενων Panama Papers, εκατομμυρίων δηλαδή εγγράφων που σχετίζονται με μυστικές εταιρίες – βιτρίνα. Την Πέμπτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διοργανώνει σύνοδο στο Λονδίνο με αντικείμενο την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και ο Τζέφρι Σακς, διευθυντής του Earth Institute στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Παράταση επιδότησης προσωρινής στέγασης για κατοίκους που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023
Κομβικός όρος για να συνεχιστεί η καταβολή είναι ο δικαιούχος να έχει καταθέσει εμπρόθεσμα αίτηση για Στεγαστική Συνδρομή, αλλιώς η επιδότηση διακόπτεται αυτοδίκαια
Επίσκεψη του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι σε περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023.