Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ξαφνική «βουτιά» των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

φυσικό αέριο Ρωσία Αυστρία Ενέργεια ΕΕ

Κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται αδιαλείπτως, υπάρχει αξιοσημείωτη… κινητικότητα στις διεθνείς αγορές. Ενδεικτικά, το αργό πετρέλαιο έφτασε να υποχωρεί πάνω από 12% την Τετάρτη, 09.03.2022.

Μια εξέλιξη που ήρθε μετά τις αναφορές ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα καλέσουν τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή και τη δήλωση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών ότι η χώρα είναι έτοιμη για υποχωρήσεις στις συνομιλίες με τη Ρωσία, αμβλύνοντας κάπως τις ανησυχίες που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το πετρέλαιο κινούνταν ήδη χαμηλότερα την Τετάρτη μετά από ένα ράλι σε υψηλά 10 ετών, καθώς οι φόβοι ορισμένων επενδυτών για διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού μετριάστηκαν και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω αξιοποίηση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου.

Οι τιμές έφτασαν να καταγράφουν απώλειες πάνω από 12% μετά την αναφορά των Financial Times ότι ο Γιούσεφ αλ-Οτάιμπα, πρεσβευτής των Η.Α.Ε. στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι η χώρα τάσσεται υπέρ της αύξησης της παραγωγής.

«Αυτό δεν είναι κάτι αμελητέο. Μπορούν πιθανώς να φέρουν περίπου 800.000 βαρέλια στην αγορά πολύ γρήγορα, ακόμη και αμέσως, καλύπτοντας το ένα έβδομο περίπου της ρωσικής προσφοράς» είπε χαρακτηριστικά ένας αναλυτής στη Mizuho.

Η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου Brent υποχωρεί αυτή τη στιγμή (σ.σ. 20.30) κατά 11,35% στα 113,46 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού υποχωρεί 12% στα 108 δολάρια το βαρέλι.

Μέσα στην ημέρα δε, το πετρέλαιο είχε υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, στα 105,6 δολάρια το βαρέλι. Περαιτέρω καθοδικές πιέσεις άσκησε η δήλωση του Ιράκ ότι μπορεί να αυξήσει την παραγωγή αν το ζητήσει ο ΟΠΕΚ.

Πέφτει και το φυσικό αέριο

Την ίδια ώρα, μεγάλη πτώση κατέγραψε και το φυσικό αέριο, υποχωρώντας κατά περίπου 30% σε σχέση με χθες, κλείνοντας στα 149,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

φυσικό αέριο

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις